Hlavní obsah

Radikálové útočí na rafinérii v Bajdží, lidé v Bagdádu skupují potraviny

– Bagdád • Aktualizováno

Radikálové z organizace Islámský stát v Iráku a v Levantě (ISIL) ve středu zaútočili na jednu z ropných rafinérií v Bajdží. Premiér Núrí Málikí v úterý marně žádal vzbouřenecké skupiny, aby složily zbraně. V Bagdádu se lidé připravují na možné obléhání a skupují potraviny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Radikálové útočí na rafinérii v Bajdží, lidé v Bagdádu skupují potravinyVideo: Reuters

 
Článek

Radikálové zaútočili na rafinérii s minomety a lehčími zbraněmi, do objektu se snaží proniknout oběma vjezdy. Podle BBC kontrolují tři čtvrtiny zařízení.

Podnik už v úterý zastavil preventivně provoz a byli z něj evakuováni cizinci.

V Bajdží, které je vzdálené od hlavního města Bagdádu zhruba 200 kilometrů na sever, a v jeho okolí se nacházejí tři rafinérie. Jednu z nich obsadili radikálové bez boje už dříve.

Foto: Thaier al-Sudani/Files, Reuters

Ropná rafinérie severně od Bajdží

Armáda se snaží zatlačit džihádisty podporované sunnitskými obyvateli a příslušníky armády a strany někdejšího prezidenta Saddáma Husajna. Ti postupují ze severu a západu směrem k hlavnímu městu, když v uplynulých dvou týdnech dobyli množství strategických měst včetně toho druhého největšího, Mosulu.

Foto: Stringer, Reuters

Zničená vojenská vozidla v Mosulu

Ve středu oznámila indická vláda, že ztratila kontakt se 40 svými občany, kteří zde pracovali. Několik desítek svých občanů postrádá od dobytí Mosulu také Turecko.

Intenzivní boje byly ve středu hlášeny rovněž z Ramádí, jehož se radikálové zmocnili už na přelomu roku. Od úterý se bojuje také o 60 kilometrů vzdálenou Bákubu, z níž vede několik silničních tahů na Bagdád. [celá zpráva]

Bagdád se připravuje na válku

V Bagdádu mezitím podle BBC sílí napětí a jeho obyvatelé se s přibližováním militantů připravují na obléhání a zásobují se vodou a potravinami, jejichž ceny prudce vzrostly. Už několik týdnů jsou navíc téměř na denním „pořádku“ bombové útoky v šíitských čtvrtích města.

Foto: Thaier Al-Sudani, Reuters

V Bagdádu panují zpřísněná bezpečnostní opatření.

Šíitský předseda vlády Núrí Málikí v úterý bez úspěchu apeloval na vzbouřence, aby v akcích ustali. V televizním vystoupení po boku zástupců Kurdů a sunnitů vyzval k národní jednotě tváří v tvář hrozbě ISIL. Jak ale upozornil server BBC, výzva pravděpodobně zůstane nevyslyšena už jen proto, že Málikí otevřeně podporoval formování šíitských milicí jako doplňující sílu k armádě.

Foto: Ahmad Mousa, Reuters

Výcvik šíitských milicí Mahdího armády v Nadžáfu

Reklama

Související témata:

Související články

Británie odmítá vojenský zásah v Iráku

Velká Británie nebude vojensky zasahovat v Iráku, aby pomohla tamní vládě v boji s islamistickými povstalci. Oznámil to šéf diplomacie Spojeného království...

Výběr článků

Načítám