Hlavní obsah

Izrael kvůli uneseným studentům znovu zatkl Palestince propuštěné výměnou za Šalita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael

Izraelští vojáci v noci na středu v souvislosti s pátráním po třech unesených studentech zatkli dalších 65 Palestinců a zabavili množství zbraní. Armáda oznámila novinářům, že je mezi nimi asi 50 bývalých vězňů, které Izrael propustil v rámci výměny za roky zajatého vojáka Gilada Šalita.

Foto: ČTK/AP

Izraelští vojáci při pátrání po třech unesených studentech v Hebronu.

Článek

Tři mladíci zmizeli ve čtvrtek večer, když stopovali u židovské osady Guš Ecion mezi palestinskými městy Betlém a Hebron. Dvěma je 16 a jednomu 19 let a jsou studenty náboženské školy; jeden z nich má také americkou státní příslušnost.

Do pátrání po třech zmizelých mladících je podle listu The Jerusalem Post zapojeno přes 20 tisíc příslušníků bezpečnostních a ozbrojených sil. Podle premiéra Benjamina Netanjahua jde o velmi komplikovanou operaci. „Musíme se připravit na možnost, že to bude trvat delší čas,“ uvedl.

Foto: ČTK/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Vláda připsala únos radikálnímu hnutí Hamás. Od čtvrtka, kdy studenti zmizeli, armáda pozatýkala na 240 lidí, většinou jeho členů. Původně se operace soustřeďovala na Hebron a jeho okolí, kde vyřadila z provozu rozhlasový vysílač. Město na jihu západního břehu Jordánu bylo prakticky obklíčeno, aby se zabránilo případnému převozu unesených. V noci se ale zatýkání přesunulo do Nábulusu na severu palestinského území.

Izraelské letouny v noci také zaútočily na sklady a výrobny zbraní Hamásu v Pásmu Gazy. Odtud radikálové odpálili raketu na židovský stát. Nově také armáda uzavřela v Ramalláhu redakci rozhlasové stanice Al-Kuds. Izrael kvůli únosu zpřísnil podmínky členů Hamásu držených v izraelských věznicích.

Vyhoštěním by si Izrael nepomohl

Izraelský bezpečnostní kabinet v pondělí jednal o případném vyhoštění stovek členů Hamásu ze západního břehu. Podle listu Haarec však touto akcí židovský stát potrestá především sám sebe: stačí si vzpomenout na rok 1992, kdy Izrael po sérii atentátů vyhostil 415 členů Hamásu do Libanonu.

„Pobyli tam rok, což bylo dost dlouho na to, aby se od libanonského Hizballáhu přiučili bojovým technikám, které po návratu do Gazy začali používat proti Izraeli,“ napsal list.

Kritické tóny zaznívají také ohledně „jistoty“, že za únosem stojí Hamás. Rami Igra, exšéf oddělení Mossadu pro nezvěstné z bojových akcí, uvedl, že Netanjahuovo prohlášení je „spíše politické, než že by se opíralo o stoprocentní informace“. „V této situaci bylo prostě předčasné,“ dodal.

Případ Šalit

Případ se srovnává s případem Šalita v roce 2006. Palestinci ho tehdy unesli do Pásma Gazy a drželi ho až do roku 2011, kdy ho Izrael vyměnil za více než 1000 palestinských vězňů. Jejich propuštění se vázalo na dohodu o podmínkách, které mají dodržovat na svobodě.

Padesát z těchto lidí se v noci ocitlo za mřížemi znovu a armáda oznámila, že porušili podmínky z roku 2011.

Reklama

Související témata:

Související články

Palestinci mají novou národní vládu

Palestinská vláda národní jednoty podporovaná hnutím Fatah a konkurenčním Hamásem složila v pondělí v Ramalláhu na západním břehu Jordánu přísahu. Palestinským...

Raketa z Gazy vyprovokovala izraelskou odvetu

Poprvé od nástupu palestinské vlády národní jednoty vypálili ve středu radikálové z pásma Gazy raketu na Izrael. Při odvetném náletu Izraelců byl zabit jeden...

Výběr článků

Načítám