Hlavní obsah

Chopte se zbraní k obraně země, vyzval Iráčany šíitský ajatolláh Sistání

– Karbalá

Nejvlivnější šíitský duchovní v Iráku ajatolláh Alí Sistání vyzval Iráčany, aby se chopili zbraní a bránili Irák proti radikálům, kteří obsazují sever země. Při pátečních poledních modlitbách Sistáního slova tlumočil jeho zástupce šajch Abdal Mahdí Karbaláí.

Foto: Profimedia.cz

Iráčané s podobiznami ajatolláha Sistáního. Archivní fotografie

Článek

"Občané, kteří jsou schopni chopit se zbraně a bojovat proti teroristům na obranu své země, jejího národa a svatyň, musejí dobrovolně nabídnout své síly, zapojit se do bezpečnostních složek a naplnit toto svaté poslání," sdělil šajch.

Duchovní Ráfí Rifáí, který je nejvyšší autoritou sunnitského islámu, však varoval před označováním lidí postupujících iráckými městy za teroristy. Podle něj jsou to "svobodní rebelové", kteří osvobozují irácká města před vládou premiéra Núrího Málikího. To, co se děje v Iráku, je dle jeho slov osvobozování země od Málikího armády.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Opuštěné irácké tanky a velitelství armády u KirkúkuVideo: Reuters

Sunnitská skupina Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) postupuje od úterka z Mosulu na jih a je už několik desítek kilometrů od Bagdádu. Armáda jí neklade překážky, mnoho vojáků dezertovalo. Vláda připravuje obranu hlavního města.

Situace je komplikovaná také na severovýchodě země, kde se obrany ropného města Kirkúku ujaly kurdské milice, protože federální vojáci opustili svá stanoviště. O vojenské pomoci irácké vládě uvažují USA, nabídl ji také Írán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám