Hlavní obsah

Američany evakuují z Bagdádu, cena ropy kvůli postupu džihádistů vzrostla

Aktualizováno

Ze základny u Bagdádu Spojené státy od čtvrtka evakuují své občany. Jde zejména o osoby, které pomáhaly s výcvikem místních bezpečnostních složek. Kvůli napětí v Iráku už vzrostla cena ropy.

Foto: Reuters

Bojovníci ISIL u Mosulu

Článek

Cena americké lehké ropy WTI kvůli obavám z eskalace násilí v Iráku stoupla o více než dolar na 107,68 dolarů za barel. Oznámila to ve čtvrtek agentura Reuters. Severomořská ropa Brent ve čtvrtek uzavřela obchodování vzestupem o zhruba tři procenta na 113,02 dolaru za barel, což je maximum od loňského září. Během dne byla ještě výše. Cena ropy roste i kvůli středečním údaji o poklesu zásob suroviny v USA. Minulý týden zásoby ropy klesly o 2,6 miliónu barelů.

Trh má obavy z postupu bojovníků džihádu z Islámského státu v Iráku v Levantě (ISIL) na Bagdád a dál na jih, kde se těží většina irácké ropy. To by mohlo ohrozit plynulost dodávek ropy z Iráku, který těží 3,5 miliónu barelů denně.

V tomto týdnu na severu Iráku ISIL rychle postoupil. Jeho bojovníci ovládli nejen dvoumiliónový Mosul, ale také zaútočili na Bajdží, kde je největší rafinérie v zemi. Z Kirkúku, který je centrem těžby na severu, utekly irácké bezpečnostní síly a moci se chopily kurdské milice pešmergů.

ISIL hrozil také postupem na jih od Bagdádu na Karbalu a Nadžáf.

Evakuace

„Můžeme potvrdit, že američtí občané, působící podle dohody s iráckou vládou (...), jsou dočasně přemisťováni svými společnostmi kvůli obavám o bezpečnost v oblasti,” uvedla mluvčí amerického ministerstva Jen Psakiová v narážce na tažení sunnitských vzbouřenců severním Irákem na Bagdád. Neuvedla, kam jsou evakuováni, ani jaký je počet evakuovaných.

Společnost Lockheed Martin oznámila, že evakuovala 25 svých zaměstnanců, kteří základnu Balad připravovali na přílet prvních stíhaček F-16. Irák má letos dostat celkem 36 těchto letounů.

K odchodu svých občanů z některých provincií kvůli postupu džihádistů se chystají i Němci. Opustit mají i Bagdád.

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Iráčtí dobrovolníci odjíždějí na sever bojovat s radikály

Ankara stále vyjednává o propuštění tureckých občanů, které radikálové drží jako rukojmí.

Česká republika se zatím nechystá evakuovat své občany, týkala by se však maximálně několika desítek lidí, kteří v Iráku žijí a pracují. Ministerstvo zahraničních věcí situaci sleduje. Ambasáda v Iráku varuje před cestami Čechů do země.

Postup na Bagdád

V irácké metropoli se proti povstalcům mobilizují šíitské milice, které tvrdí, že jsou připraveny město bránit. Tisíce dobrovolníků už od čtvrtka vyrážejí na nákladních automobilech do boje proti ISIL.

Islámští radikálové zahájili ve čtvrtek postup na Bagdád ze dvou stran - ze severu z nově dobytého Tikrítu a také ze západu z Fallúdži.

Zatím není jasné, zda má ISIL dost síly na dobytí Bagdádu. I ve Fallúdži a Ramádí ovládá jen centra měst. I tak je ale irácká armáda navzdory nasazení dělostřelectva a těžké techniky nedokázala za pět měsíců ani z jednoho města vypudit, přestože v Ramádí měla i podporu místní sunnitské kmenové milice.

Také Spojené státy měly v letech 2006 a 2007 velké problémy s eskalující sektářskou válkou. V bojích s islámskými radikály uspěly až po vyslání mohutných posil a zapojení sunnitských provládních milicí za použití taktiky plošného čištění území, aby se nemohli teroristé nemohli stěhovat z jedné oblasti do další a zase se vracet.

Americká pomoc bez přítomnosti vojáků

Americký prezident Barack Obama je připraven rychle rozhodnout o případně pomoci irácké vládě. Do Iráku ale nevyšle své jednotky, uvedlo ministerstvo zahraničí USA. Spekuluje se zejména o úderech ze vzduchu, zejména o náletech bezpilotních letadel. Irák už dal najevo, že by si přál, aby Spojené státy proti ISIL nasadily letectvo a drony. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám