Hlavní obsah

Islámští radikálové v Iráku vyrabovali banky, mají teď víc miliard než Tálibán

Bagdád

Islámští radikálové tento týden při rychlém postupu na severu Iráku vykradli několik bank a získali 500 miliard iráckých dínárů (8,7 miliard korun). Podle serveru International Business Times (IBT) se tak sunnitská radikální skupina Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) stala nejbohatší mezi teroristickými organizacemi.

Foto: Reuters

Opuštěné irácké humvee v Tikrítu. I to teď čeká služba v ISIL

Článek

Většinu peněz ISIL získal z centrální banky v Mosulu, který obsadili v úterý. Jako první o tom informovala kurdská televize a zprávu potvrdil guvernér provincie Ninive, jejímž střediskem je Mosul. Podle kurdských zdrojů zmizelo také množství zlatých cihel.

Získané prostředky ztíží zásah proti postupujícímu Islámskému státu v Iráku a v Levantě, který při posledním tažení prokázal značnou strategickou i taktickou vyspělost. Pokud se mu nějaké město nedařilo dobýt, zaútočil na jiný cíl.

Foto: ČTK/AP

Vyhořelá auta v Mosulu

Podle některých expertů ale rychlý postup může přinést ISIL značné problémy, protože není jasné, jak velká je jeho úderná skupina na čele, zda útočí stále stejné jednotky, nebo využívá pro další útoky zálohy.

S postupem se také natahují zásobovací trasy, i když to nemusí být tak velký problém, protože se ISIL zmocnil armádních skladů i výzbroje. V Mosulu uspořádali podle agentury Reuters přehlídku v amerických terénních autech, která ukořistili vojákům. Nad nimi přelétávaly dva ukořistěné armádní vrtulníky.

Problémem také může být udržet tak rozsáhlá území, i když má ISIL vytvořené stínové vlády a správy provincií Ninive a Anbár. V Mosulu jsou údajně už někteří obyvatelé s jeho přítomností nespokojeni. Z města uteklo na půl miliónu lidí. I v ovládnutí území může ale nabyté bohatství ISIL značně pomoci.

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu v Iráku a v Levantě u Mosulu

Je-li zveřejněná suma reálná, pak je ISIL nyní bohatší než teroristická síť Al-Káida a jměním se vyrovná státům jako Tonga, Kiribati nebo Marshallovy ostrovy.

Podle přehledu IBT jsou nejbohatšími teroristickými skupinami ve světě afghánský Tálibán se jměním 70-400 miliónů dolarů (1,4-8,1 miliard korun), libanonský Hizballáh (200-500 miliónů dolarů, z nichž 120 pochází z Íránu), palestinský Hamás (70 miliónů dolarů) a somálské milice Šabáb (70-100 miliónů dolarů).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám