Hlavní obsah

Irák se musí spojit proti teroristům, vyzývá Írán k boji proti terorismu

Teherán/Bagdád/New York
Aktualizováno

Na postup sunnitských džihádistů z Islámského státu v Iráku a v Levantě (ISIL) ve středu zareagoval i sousední šíitský Írán. Vyzval mezinárodní společenství, aby zakročilo proti terorismu na Blízkém východě. Zásah proti ISIL podpoří i USA. Do boje svolává své muže i radikální irácký šíitský duchovní Muktada Sadr.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje u severoiráckého KirkúkuVideo: Reuters

 
Článek

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Marzíh Afchámová vyzvala podle agentury IRNA ve středu mezinárodní společenství, by podniklo okamžitou akci, jež by zastavila šíření terorismu na Blízkém východě.

Potvrzuje to nejen obavy Íránu ze sunnitských bojovníků džihádu, které považuje za vůbec největší bezpečnostní hrozbu dneška, ale také opatrné obnovování spolupráce mezi Teheránem a západními zeměmi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Města, která ovládá nebo kde působí Islámský stát v Iráku a v Levantě

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jen Psakiová uvedla, že situace v Iráku je „extrémně vážná“. USA podle ní podpoří „silnou koordinovanou odpověď, při které budou tyto agrese zatlačeny zpět“. Za vážnou považuje situaci i generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Foto: Stringer, Reuters

Zkáza v Mosulu

Reportér BBC v oblasti Jim Muir ale podotkl, že se nezdá, že by měl Západ chuť se angažovat na Blízkém východě. Odvolal se na dění v Sýrii, kde se západní země odmítly přímo vložit do konfliktu a původní odpor proti autoritářskému režimu Bašára Asada se proměnil v sektářskou válku mezi šíity a radikálními sunnity.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Marzíh Afchámová zmínila, že terorismus je v oblasti na vzestupu a šíří se bez ohledu na hranice a není omezen jen na nějaký region.

Írán po útocích na Mosul a Bajdží zpřísnil ochranu hranic a zrušil letecké spojení Teheránu s Bagdádem. Domnívá se, že Irák je dost silný na to, aby byl schopen zastavit terorismus sám. Musí se ale podle Afchámové celý národ spojit tak rychle, jak to jen bude možné. Irák o pomoc Írán nepožádal.

Do boje se chystá i Sadr

Vlivný šíitský duchovní Muktada Sadr, který má vazby na Írán a netají se kritikou iráckého premiéra Núrího Malikího, vyzval své stoupence, aby znovu vytvořili bojové brigády „na obranu náboženských míst”.

„Nemohu zůstat nečinně sedět, jsou-li v ohrožení svatá místa. Jsem připraven spolupracovat s vládou a vytvořit mírové brigády,” poznamenal Sadr, jehož milice kdysi zle zatápěly americkým vojákům.

Foto: Ako Rasheed, Reuters

Členové kurdských bezpečnostních sil hlídkují na předměstí severoiráckého Kirkúku.

Irácká vláda bude v boji proti radikálům na severu země bojovat s pomocí kurdských milicí. Řekl to ve středu irácký ministr zahraničí Hošjar Zibarí.

„Vláda bude úžeji spolupracovat s regionálním kurdským vedením, aby ty bojovníky vytlačila. Musíme zareagovat brzy. Nemůžeme tam ty lidi nechat dlouho, aby se tam zabydleli,” uvedl. Islámští radikálové ale mezitím postupují dál.

ISIL postupuje na  Kirkúk

Po dobytí Mosulu povstalci zřejmě ovládli největší iráckou rafinérii v Bajdží a útočí i směrem na Kirkúk a Saláhaddín.

Podle zdrojů AFP zabili členové ISIL 15 vojáků a policistů na několika místech provincie Kirkúk. Šest zastřelili v blízkosti města Rijád, čtyři v Rašádu a zbylých pět na kontrolním stanovišti v Talkíji.

Reklama

Související články

Atentáty v Iráku otřásají i Kurdistánem

Při pondělním dvojitém atentátu zahynulo na severu Iráku 24 lidí a více než sto osob utrpělo zranění. Cílem bylo policejní kontrolní stanoviště ve městě Túz...

Výběr článků

Načítám