Hlavní obsah

Islámští radikálové obsadili další město v Iráku, ovládají západ i sever země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Vzbouřenci z řad islamistických radikálů obsadili irácké město Mosul na severu země. Policisté ho opustili poté, co islamisté v pondělí večer dobyli policejní a úřední budovy. Útočníci jsou zřejmě napojeni na místní odnož Al-Káidy - militantní Islámský stát v Iráku, který od přelomu roku drží část Ramádí a Fallúdži a dobyl i několik dalších měst.

Foto: Ali al-Mashhadani, Reuters

Člen iráckých bezpečnostních složek nad zabitým bojovníkem Islámského státu v Iráku a v Levantě. Snímek z města Ramádí

Článek

O Mosul se bojovalo několik dní. V pondělí večer se ale útočníkům podařilo ovládnout klíčové úřední budovy v centru stejně jako několik policejních stanic, z nichž část vypálili, uvedla agentura AP.

Podle mluvčího provincie Ninive Alího Mahmúda, byl finální útok zahájen v pondělí večer. Bojovníci byli vyzbrojeni kulomety, automaty a raketovými granátomety.

Z města podle BBC uteklo 150 000 obyvatel.

Foto: Reuters

Iráčtí policisté u zbraní zabavených útočníkům v Sámaře

Obsazení města se připisuje Islámskému státu v Iráku a v Levantě, protože nad obsazenými budovami zavlály jejich černé vlajky. Mosul byl za války v Iráku jedním ze středisek odporu sunnitských radikálů a Al-Káidy v Iráku.

Útočníci ovládají klíčové čísti města.

„Situace ve městě je chaotická a nikdo nám nepomáhá,“ uvedla jedna z místních křesťanek. „Bojíme se, v Mosulu není žádná policie ani armáda.“

Jeden z úředníků Um Karam agentuře AP řekl, že se rozhodl v úterý ráno raději z města utéci i s rodinou.

Foto: Reuters

Irácký obrněný transportér M113 nasazený u Ramádí

Islámský stát v Iráku a v Levantě ovládal od prosince především oblasti v provincii Anbár na západě země včetně měst Fallúdža a Ramádí, kde v sobotu ozbrojenci obsadili univerzitu. [celá zpráva]

Od února se ale jeho bojovníci snažili proniknout na sever, když v půlce únoru ovládli město Sulajmán 160 km severně od Bagdádu. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Irácké bezpečnostní síly ukazují zbraně zabavelé útočníků v Sámaře

Minulý týden se pokusili dobýt i Sámarru, ale útok byl odražen. [celá zpráva]

Nyní pronikli ještě více na sever, Mosúl leží 360 kilometrů severně od Bagdádu v provincii Ninive, která sousedí s regionem Anbár.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám