Hlavní obsah

Střelili ji a v pytli hodili do kanálu. V Pákistánu se další dívka vdala proti vůli rodiny

Jen necelých čtrnáct dní poté, co příbuzní ukamenovali 25letou ženu v pákistánském Láhauru za to, že se provdala z lásky a proti jejich vůli, otřásl západními médii další podobný incident. Osmnáctiletá Sába Maksúdová byla napadena svou rodinou rovněž proto, že se vdala za někoho, kdo jí nebyl schválen. Příbuzní v Hafizabádu v provincii Paňdžáb ji dvakrát střelili, strčili do pytle a pohodili do kanálu.

Příbuzní chtěli zabít dívku, která si vzala muže proti jejich vůliVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Oběť se vdala za svého souseda Muhammada Qaisera z lásky před pěti dny proti vůli své rodiny,“ citovala ve čtvrtek agentura Reuters policejního mluvčího Aliho Akbara. „Vzali ji do Hafizabádu, dvakrát do ní střelili a poté, co ji strčili do pytle, ji hodili do kanálu, protože se domnívali, že je mrtvá,“ popsal mluvčí.

Tentokrát však vražda ze cti dokonána nebyla. Osmnáctiletá Maksúdová se s těžkými zraněními obličeje a ruky ve studené vodě kanálu probrala a podařilo se jí dostat se k okraji. S pomocí kolemjdoucích se dostala na blízkou benzínovou stanici, kam pro ni přijeli záchranáři a po ošetření ji přepravili do nemocnice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Stringer, Reuters

Policejní mluvčí Ali Akbar se Sábou Maksúdovou v nemocnici

Podezřelí uprchli

„Byla jsem mučena a střelena svým otcem Ahmadem Maksúdem, bratrem Faisalem, strýcem Ašfakem a jeho ženou Sajídou Bibi,“ citoval prohlášení Maksúdové Akbar. Podle něj bylo proti jejím příbuzným zahájeno trestní stíhání. Policie již prohledala dům otce v blízké obci Gudžranvala, ale všichni podezřelí zmizeli.

Foto: Stringer, Reuters

Zraněná Sába Maksúdová na lůžku

Minulý týden ukamenovali příbuzní 25letou Farzanu Ikbálovou před nejvyšším soudem v Láhauru. Navzdory jejich přání se vdala za muže, který neodpovídal jejich představám. Mladá žena svým zraněním na místě podlehla. [celá zpráva]

Sňatek proti vůli rodiny je v některých částech Pákistánu kulturně nepřijatelný a v krajních případech se řeší i tzv. vraždou ze cti, která byla podle mínění příbuzných nevhodným chováním oběti pošpiněna. Mnoho případů však ani není nahlášeno, protože v místní komunitě se vražda ze cti víceméně toleruje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám