Hlavní obsah

Šéfa Facebooku Zuckerberga si předvolal soud v Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Šéf společnosti Facebook Mark Zuckerberg se má dostavit před soud v Íránu. Nařídil to tamní soudce. Spoluzakladatel největší světové sociální sítě má odpovědět na stížnosti některých lidí, podle nichž aplikace Instagram a Whatsapp vlastněné touto americkou společností narušují jejich soukromí. Soudce také nařídil tyto dvě aplikace zablokovat, informovala v úterý polooficiální agentura ISNA s odvoláním na představitele íránských islamistických milicí.

Foto: Profimedia.cz

Mark Zuckerberg

Článek

Facebook a další sociální média jako Twitter a YouTube už jsou v zemi zakázané. Vysoce postavení činitelé k nim však mají volný přístup a třeba ministr zahraničí je aktivní na Twitteru. Íránská mládež a technicky zdatní jedinci se kontrolu internetu snaží obejít.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Síť pro sdílení fotografií Instagram patří k novějším službám Facebooku. Její zablokování nařídil minulý týden kvůli obavám o soukromí i jiný íránský soud. Uživatelé v Teheránu se ale v úterý v poledne mohli do této sítě i do služby Whatsapp dostat, napsala agentura AP. Whatsapp je službou k bezplatnému zasílání textových zpráv přes mobilní telefony.

Asi nepřijede

Vláda umírněného prezidenta Hasana Rúháního je proti tomu, aby byly takové weby zakázané, dokud úřady nevytvoří místní alternativu. Konzervativní kruhy ale Rúháního viní z toho, že se mu nedaří zastavit pronikání západní kultury, kterou považují za dekadentní, do Íránu.

Související témata

Foto: Fars News/Majid Hagdost, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání

Podle AP je vysoce nepravděpodobné, že se miliardář a jeden z nejvlivnějších mužů planety Zuckerberg před soudem objeví. Mezi Íránem a Spojeným státy neexistuje dohoda o vydávání osob. Některé íránské soudy v minulých letech vydaly podobná rozhodnutí, která nebylo možné provést.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám