Hlavní obsah

Zastřelení palestinští teenageři na izraelské vojáky neútočili, ukazuje video

Jeruzalém

Dva palestinští teenageři, které minulý týden zastřelili před věznicí Ofer na Západním břehu Jordánu, v danou chvíli na nedalekou skupinu izraelských vojáků neútočili a nepředstavovali bezprostřední riziko. Ukazuje to záznam z pouliční kamery na místě. Izraelská armáda popírá nasazení ostré munice a poukazuje na to, že záznamu chybí kontext.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelští vojáci zastřelili palestinské teenageryVideo: Reuters

 
Článek

Střelba se udála v rozmezí hodiny a čtvrt. Celkem byli zasaženi tři mladí Palestinci. Na rozdíl od 15letého hocha ale jeho dva vrstevníci ve věku 16 a 17 let na místě podlehli. Všichni byli zasaženi do hrudi.

Incidentu předcházel střet skupiny Palestinců s izraelskými vojáky. Palestinci zapálili hromadu pneumatik a po vojácích vrhali kameny. Ti mají v takovém případě povolení se bránit.

Střelba však následovala s časovým odstupem. Svědci tvrdí, že zasažení mladíci neútočili, ani u sebe neměli žádné zbraně či kameny, takže nepředstavovali pro vojáky žádné bezprostřední riziko. To potvrzuje videozáznam, u něhož ale izraelská armáda poukazuje na vytržení z kontextu.

Oba hoši na záběrech skutečně kráčí volně přes ulici, údajně směrem pryč od vojáků. Jejich dvě skupiny se nacházely ve vzdálenosti do 250 a 70 metrů. Podle svědků, kteří hovoří o nezákonném zabití, šla střelba od vzdálenější jednotky.

Izraelská armáda zprvu uvedla, že vojáci ostrou munici nepoužili a hoši zemřeli při přímém střetu. Úterní prohlášení už znělo jinak, uvedlo, že Palestinci zemřeli během bezpečnostní operace. Armáda nicméně opakuje, že ostrou munici nepoužila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám