Hlavní obsah

Bývalého izraelského premiéra Olmerta odsoudili na šest let za korupci

– Tel Aviv

Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert byl v úterý odsouzen za korupci k šesti letům vězení. Je prvním bývalým premiérem v Izraeli, jehož soud poslal za mříže. Už v březnu jej soud uznal vinným za korupci z dob, kdy byl starostou Jeruzaléma, až nyní ale padlo rozhodnutí o výši trestu.

Foto: Finbarr O'Reilly, ČTK/AP

Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert u telavivského soudu

Článek

Mluvčí osmašedesátiletého Olmerta uvedl, že se zřejmě odvolá k nejvyššímu soudu a bude žádat o propuštění na kauci, než se o jeho případu rozhodne. Jeho advokát žádal, aby byl odsouzen k veřejným pracím.

Olmert byl v březnu uznán vinným, že přijímal úplatky výměnou za zvýhodnění firem, jež budovaly luxusní rezidenci Holyland v Jeruzalémě. Stavět se původně mělo na ploše 25 000 metrů čtverečních. Ta byla za úplatky rozšířena až na 311 000 metrů čtverečních. [celá zpráva]

V kauze bylo obžalováno 13 lidí, z nichž deset soudce uznal vinnými. Patří k nim Olmertova dlouholetá spolupracovnice Šula Zakenová a rovněž bývalý ředitel banky Hapoalim Dan Dankner. Z uplácení byl usvědčen majitel komplexu Holyland Hillel Cherney. Kromě Olmerta podle soudu peníze přijímali Olmertův nástupce ve funkci starosty Uri Lupolianski a hlavní inženýr stavby Uri Šitrit.

Případ se vyšetřoval od roku 2010, zadrhl se ale, když zemřel hlavní svědek obžaloby. Loni v květnu však tvrzení zesnulého hlavního svědka potvrdil Olmertův bratr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám