Hlavní obsah

Útoky na volební místnosti v Iráku mají přes dvacet obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Při útocích na volební místnosti v Iráku zahynulo v pondělí podle agentury AP nejméně 27 lidí. V pondělí volil skoro milión vojáků a policistů, kteří budou zajišťovat bezpečnost při celonárodních středečních volbách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sebevražedný útočník zabil před volební místností v Kirkúku šest policistůVideo: Reuters

 
Článek

Ve volebních místnostech v Bagdádu určených bezpečnostním silám panovala mimořádná opatření. V jedné z nich procházeli policisté čtyřnásobnou identifikační kontrolou a k pátrání po zbraních pak byli uvnitř místností nasazeni služební psi. Někteří policisté přišli volit v civilu, aby na sebe neupozorňovali.

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Příslušník iráckých bezpečnostních složek kontroluje policisty jdoucí k volbám.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přesto se radikálům podařilo na několika místech zaútočit. Ve městě Túz Chúrmátu asi 200 kilometrů severně od Bagdádu zabil sebevrah šest policistů, kteří se chystali odevzdat svůj hlas. Osm příslušníků policie pak zabil další sebevražedný atentátník v Kirkúku.

Lidé umírali také ve volebních místnostech v Bagdádu. Západně od metropole bylo zabito sedm policistů a 15 dalších osob bylo zraněno. V Mosulu se strážím podařilo jednoho sebevraha zabít, než stačil své nálože odpálit, další pak zranil pět lidí.

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Irácké bezpečnostní složky střeží volební místnost v Bagdádu.

V pondělí také volili pacienti v nemocnicích, zdravotníci a vězni a Iráčané v cizině. K nim patřil také prezident Džalál Talabání, který se od prosince 2012 léčí v Německu.

V Iráku se bude rozhodovat o obsazení 328 poslaneckých křesel, do nichž kandiduje na 9000 lidí. Oprávnění volit má přes 20 miliónů Iráčanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám