Hlavní obsah

Egyptský soud poslal na popraviště 683 muslimských bratří včetně jejich šéfa

Káhira
Aktualizováno

Egyptský soud v pondělí vynesl rozsudek smrti nad 683 členy a sympatizanty Muslimského bratrstva. Je mezi nimi i předseda této organizace Muhammad Badí. Proti verdiktu je možné se odvolat. Padesát z odsouzených je ve vazbě, zbylí jsou na útěku.

Foto: The Interior Ministry/Handout, Reuters

Předák Muslimského bratrstva Muhammad Badí.

Článek

Soud ve městě Mínja dal svým pondělním verdiktem připomenout situaci z března, kdy k trestu smrti odsoudil 529 lidí. [celá zpráva]

Současně ale soudce 492 z 529 dříve vynesených trestů smrti změnil na  doživotní vězení.

V pondělí byli lidé odsouzeni za stejný útok na policejní stanici v Mínji, při němž zemřel policista.

Procesy s oběma skupinami se týkají loňských srpnových protestů, které byly mimořádně krvavé. Svolali je stoupenci Muslimského bratrstva kvůli červencovému svržení prezidenta Muhammada Mursího. Ten je nyní sám souzen ve čtyřech kauzách a Muslimské bratrstvo je zařazeno k teroristickým organizacím.

Soudní řízení s oběma skupinami lidí byla mimořádně krátká – konala se vždy jenom dvě stání. Vyvolala kritiku ochránců lidských práv i OSN.

Očekává se odvolání a nový proces

Všichni odsouzení mají právo se odvolat a podle egyptských sdělovacích prostředků a právníků se očekává, že odvolací soud verdikty zruší a nařídí nové procesy. Většina z obžalovaných tvrdí, že na demonstraci, o níž se v procesu jedná, vůbec nebyli.

Výše trestu však má být podle znalců důkazem toho, že úřady jsou odhodlány postupovat rozhodně proti Muslimskému bratrstvu, které vyhrálo volby po svržení někdejšího prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 a do loňska zemi vládlo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám