Hlavní obsah

Halab ničí barelové bomby, potvrdili reportéři BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Halab
Aktualizováno

Reportéři BBC viděli následky shazování sudů plných výbušnin a střepin z vrtulníků syrské armády. Byli prvními zahraničními novináři, kteří se letos dostali do čtvrtí stále držených vzbouřenci. Viděli, jak lidé žijí ve strachu z náletů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Barelový nálet na HalabVideo: Reuters

 
Článek

„Můj manžel seděl u snídaně. Slyšeli jsme první výbuch, zněl z dálky. Přesto jsem ho požádala, aby vyšel ven a odvedl děti z ulic. A pak náhle nás to zasáhlo,“ řekla matka dvou dětí Um Jahja v troskách svého domu.

Popsala účinky barelové bomby: „Bylo to, jako když mě někdo chytne a hodí dovnitř.“ Její manžel byl explozí těžce zraněn. Její rodiče utekli do Turecka a Um Jahja zůstala sama. „Nemám kam jít. Chci jen svého muže, nic jiného,“ řekla.

Foto: Stringer, Reuters

Čtvrť Halabu po ostřelování vládními vojsky

Počet obětí a zraněných je vysoký nejen kvůli ničivým účinkům sudů plných výbušnin, hřebíků a dalších drobných kovových předmětů. Lidé z civilní obrany (CDF) mají mizivé zkušenosti se záchranářskými pracemi a mají omezené vybavení dodané z Británie nebo USA.

Nespoutaná brutalita

Loni bylo osm členů týmu zabito bombami a kulkami, když se pokoušeli někoho zachránit. Šéf CDF Chálid Hadžu řekl BBC: „Naše lidskost nás nutí dělat tuto práci, zachraňovat lidi zpod trosek a dostávat je do nemocnic.“ Současně ale přiznal, že žije ve strachu jako mnozí z lidí trpících ve městě: „Ano, jsem vyděšený, jsem velmi vyděšený. Stejné místo je často zasaženo vícekrát za sebou. To pro nás vytváří největší nebezpečí.“

Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) opakovaně upozorňovala na úděsnou situaci ve městě a na nezákonné používání zbraní proti civilistům, kterého se dopouštějí vládní síly.

„Satelitní fotografie a výpovědi svědků ukazují nespoutanou brutalitu v částech Halabu,“ řekla ředitelka HRW pro Blízký východ Sarah Leah Wilsonová. „Kdyby tyto nepřesné hloupé zbraně zasáhly vojenský cíl, bylo by to čiré štěstí.“

Únorová rezoluce Rady bezpečnosti OSN vyzvala k okamžitému ukončení všech útoků na civilisty a využívání plošně působících zbraní v obydlených oblastech včetně ostřelování a leteckého bombardování pomocí barelových bomb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám