Hlavní obsah

Do finále afghánských prezidentských voleb jdou Abdulláh a Ghaní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Ve druhém kole a rozhodujícím kole prezidentských voleb v Afghánistánu se utkají podle očekávaní favorité - exministr zahraničí Abdulláh Abdulláh a exministr financí Ašraf Ghaní. Získali nejvíce hlasů v prvním kole 5. dubna, jehož předběžné oficiální výsledky v sobotu v Kábulu oznámila Nezávislá volební komise (IEC).

Foto: Massoud Hossaini, ČTK/AP

Exministr zahraničí Abdulláh Abdulláh

Článek

Ani jeden z kandidátů ale nepřekročil hranici 50 procent hlasů potřebnou k vítězství hned v prvním kole. Abdulláh získal podle volební komise 44,9 procenta hlasů a Ghaní 31,5 procenta. Další z trojice hlavních favoritů, rovněž bývalý šéf afghánské diplomacie Zalmáj Rasúl, obdržel 11,5 procenta hlasů.

Exministr financí Ašraf Ghaní

Nyní nastává ve volebním procesu období pro případné podávání stížností; 14. května budou zveřejněny konečné oficiální výsledky prvního kola. Druhé kolo voleb by se podle dřívějších informací mělo v Afghánistánu konat 28. května. Šéf volební komise podle Reuters ale řekl, že se uvažuje i o datu 7. června.

Prezidentské volby by měly vést v Afghánistánu k prvnímu demokratickému předání moci od pádu Tálibánu. Vzejde z nich nástupce současné hlavy státu Hamída Karzáího, který se podle ústavy nemohl ucházet o třetí mandát.

Nový prezident stane v čele země krátce před tím, než koncem letošního roku odejde z Afghánistánu většina zahraničních spojeneckých sil. Západní diplomaté varují před možností vleklé inaugurace nové hlavy státu, která by zdržela podpis smlouvy s USA o pobytu asi 10 tisíc amerických vojáků v Afghánistánu i po konci letošního roku.

Spojené státy mají nyní v Afghánistánu asi 23 500 mužů. Bez dohody s USA se může Kábul dostat do kritické situace, protože v boji s oddíly Tálibánu zůstane osamocen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám