Hlavní obsah

Izrael zastavil mírové rozhovory s Palestinci kvůli Hamásu ve vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/Ramalláh

Izrael zastavil mírové rozhovory s Palestinci. Reaguje tak na středeční smírčí dohodu mezi palestinskými stranami, mezi nimiž je i radikální Hamás, jehož politikou je zničení Izraele. Podle listu The Times of Israel se na zastavení rozhovorů dohodl na dnešní schůzce izraelský bezpečnostní kabinet.

Foto: Uriel Sinai, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Palestinské znesvářené strany Organizace pro osvobození Palestiny, jejíž hlavní složkou je Fatah, a Hamás ve středu podepsaly smírčí dohodu, která předpokládá, že do pěti týdnů sestaví společnou vládu a do půl roku pak uspořádají volby. Izrael to považuje za spolčování samosprávy s teroristy. Hamás je teroristickou organizací nejen podle Izraele, ale i podle řady západních zemí.

Za stiuace, kdy se Fatah a Hamás smiřují, nemohou pokračovat izraelsko-palestinské mírové rozhovory, sdělil ve čtvrtek v reakci na vnitropalestinskou dohodu izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman. Podle něj palestinský vůdce Mahmúd Abbás nikdy mírovou smlouvu s Izraelem nepodepíše.

Fatah: Chceme, aby Hamás uznal Izrael

Vysoký představitel palestinské samosprávy Džibríl Radžúb ve čtvrtek řekl izraelskému armádnímu rozhlasu, že podmínky smírčí dohody diktoval Abbás a že obsahují kromě jiného předpoklad, že Hamás uznává jako řešení izraelsko-palestinského konfliktu vytvoření samostatné Palestiny. Hamás dosud mírové rozhovory nepovažoval za řešení a řídil se svou politikou zničení Izraele.

"Nechtěli jsme podepsat smírčí dohodu, aniž jsme dali všem palestinským frakcím najevo, že směřujeme k vlastnímu státu, který bude existovat vedle Izraele. Doufám, že Izrael umožní Abbásovi pokračovat v mírových rozhovorech na základě principu dvou států pro oba národy," sdělil Radžúb.

Izrael: Abbás si musí vybrat

Lieberman je ale opačného názoru. "Pokud existuje smlouva mezi Fatahem a Hamasem, je dohoda s Izraelem nemožná," řekl. Abbás podle něj zjevně smírčí dohodu s Hamasem uzavřel proto, aby mírové rozhovory s Izraelem zničil.

Premiér Benjamin Netanjahu ve středu prohlásil, že Abbás si "musí vybrat mezi mírem s Izraelem a dohodou s Hamasem".

Stejně se na ničem nedohodnou, uklidňují rozvědky

Izraelské zpravodajské služby se podle deníku Haarec domnívají, že mezi Hamásem a Fatahem přetrvávají hluboké rozpory a že plnění středeční dohody je daleko. Zástupci rozvědek informovali o svých poznatcích účastníky čtvrteční schůzky izraelského bezpečnostního kabinetu. Podle nich je předčasné reagovat na palestinskou dohodu razantními prostředky. Zpravodajci radí počkat, zda bude dohoda vůbec splněna. V minulých případech se tak nikdy nestalo.

"Je to velmi obecná dohoda, záměrně vágně formulovaná a vzdálená plnění. Byla uzavřena na základě společných zájmů a problémů, které obě strany pojí. Navzdory optimismu přetrvává mezi Fatahem a Hamasem nedůvěra. Strany jsou daleko překlenutí těchto rozporů," uvedli ve své zprávě zpravodajci ministerstva zahraničí.

V Izraeli se uvažuje o zavedení sankcí proti Palestincům a také další ministři, nejenom Lieberman, chtějí, aby vláda zastavila mírové rozhovory.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Izrael dopadly rakety z Gazy

Na jih Izraele, kde je v pondělí velikonoční volno, dopadlo sedm raket vypálených z pásma Gazy. Izraelská armáda sdělila, že na útok raketami odpověděla...

Výběr článků

Načítám