Hlavní obsah

V Sýrii se objevily americké protitankové střely

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Mezi rebely na syrském bojišti se objevily protitankové střely americké výroby. Alespoň to ukazují neověřená videa umístěná na internetu. Pravděpodobný původ zbraní agentuře Reuters potvrdili zbrojní experti, kteří upozornili, že v Sýrii se nachází také zbraně a zařízení z Číny, Íránu a Ruska, což dokresluje mezinárodní dosah konfliktu.

BEZ KOMENTÁŘE: V Sýrii se objevily americké protitankové střely

 
Článek

Na serveru YouTube se počátkem tohoto měsíce objevilo několik videí, na nichž podle expertů na zbraně figurují americké protitankové střely BGM-71 TOW.

USA to nekomentovaly. „Spojené státy jsou odhodlány pomoci umírněné opozici,“ uvedla pouze mluvčí rady národní bezpečnostní Bernadette Meehanová a doplnila, že podrobnosti k jednotlivostem zveřejňovat nebude.

Washington nicméně podle Reuters před pár týdny rozhodl o navýšení pomoci do Sýrie včetně dodávek lehkých zbraní. Američtí zástupci agentuře mimo záznam řekli, že stále platí omezená angažovanost USA v syrském konfliktu vzhledem k nepřehledné situaci a aktivitě radikálních islamistů na bojišti. Washington údajně zvažoval také návrh na dodávky ručně odpalovaných raket země-vzduch (MANPAD), ale nepřijal ho.

Podle analytiků není počet raket americké výroby v Sýrii vysoký, ale roste. BGM-71 TOW byly zaznamenány v držení tří povstaleckých skupin na syrském severu a jihu. Jedna z nich, Harakat Hazm, podle zdroje Reuters obdržela tento měsíc deset protitankových střel u Idlíbu a Halabu, z nichž pět úspěšně použila proti tankům na předměstí Idlíbu. Jiný zdroj, který se označil za bývalého člena organizace, řekl, že rakety dodali přímo Američané.

Zbývajícími dvěma skupinami, které střelami disponují, jsou Syrská revoluční fronta a Obránci a učedníci mučedníka Ahmeda al-Abdo. Obě jsou považovány za umírněné.

Podpůrná role Saúdské Arábie a Kataru

Americké střely mohl dodat jiný stát, například Saúdská Arábie, zřejmě ale s vědomím Washingtonu. Saúdové mají ve výzbroji tisíce protitankových střel, avšak podle dohody musí Američany uvědomit, chtějí-li je poskytnout třetí straně.

Dodavatelem mohl být i Katar, který povstalce také významně podporuje. Experti se domnívají, že přes něj do Sýrie už loni dorazily čínské naváděné protitankové střely HJ-8, možná přes Súdán.

... ale i Ruska a Íránu

Čínské a americké zbraně na syrském bojišti doplňují ruské, neboť Moskva podporuje režim prezidenta Bašára Asada. Analytici tam zaznamenali nově přítomnost raketometů BM-30. Donedávna to byly jen starší BM-27.

Asada ovšem podporuje i Írán. Bezpilotní stroj jeho výroby Šahíd-129 vyfotografovali při letu nad Damaškem. Stroj je schopen plnit výzvědné, ale i bojové úkoly, takže nést zbraně a munici.

Jak ale uvedla agentura Reuters, žádné zbraně dodávané zvenčí nestačí ke zvrácení poměru sil v Sýrii, kde Asad ovládá města ve střední části země a u pobřeží Středozemního moře, zatímco rebelové sever a východ.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Válka v Sýrii trvá tři roky. O život v ní přišlo na 150 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám