Hlavní obsah

V Sýrii je stále víc než třetina chemických zbraní

Damašek

Ze syrského území stále zbývá odvézt víc než třetinu chemického arzenálu určeného k likvidaci. Chemické látky přitom mají být zničeny do konce června. Expedice jedů neustále nabírá zpoždění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínská fregata pomáhá ze Sýrie vyvézt chemické zbraněVideo: Reuters

 
Článek

V pořadí třináctá zásilka chemických zbraní opustila Sýrii v pondělí, uvedla Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), která na akci dohlíží.

Syrská vláda po loňské pohrůžce USA útokem kvůli chemickému útoku na předměstí Damašku, který si vyžádal stovky životů, kývla na vývoz a likvidaci zhruba 1300 tun bojových plynů. Byly rozděleny do dvou kategorií podle stupně nebezpečnosti, jenže látek z první skupiny bylo odvezeno sotva 60 procent.

Foto: Marcelo del Pozo, Reuters

Syrské bojové látky likvidují v laboratořích na americké lodi MV Cape Ray v Itálii.

Syrská opozice tvrdí, že síly prezidenta Bašára Asada chemické látky stále nasazují. Naposledy se to mělo stát minulý týden, a to hned dvakrát. Vláda naopak z použití chlorových bomb obvinila radikální islamisty z fronty An-Nusra.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Ze Sýrie vyvezli třetinu chemických zbraní

Válečnou Sýrii dosud v šesti zásilkách opustila zhruba třetina chemických zbraní určených k likvidaci za hranicemi. V úterý to oznámila Organizace pro zákaz...

Výběr článků

Načítám