Hlavní obsah

Na syrskou vesnici zaútočili plynem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Terčem útoku jedovatým plynem se v pátek stala vesnice Kafr Zaita ve střední Sýrii v provincii Hamá. Zraněny v ní byly desítky lidí. O útoku v sobotu informovaly syrská vládní média a povstalecké síly, uvedly BBC a AP.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Plyn podle opozice shodila vládní letadla

Článek

Syrská státní televize uvedla, že plyn použila povstalecká fronta An-Nusra napojená na Al-Káidu: „Jsou tu informace, že An-Nusra použila chlór, který zabil dva lidi a více než sto zranil.” Podle televize fronta připravuje další chemické útoky, jak v provincii Hamá, tak v severosyrské Idlíb.

Podle opoziční skupiny Syrské národní koalice použila plyn vláda. „Režimní vláda bombardovala Kafr Zaita sudy s výbušninou, z nichž stoupal hustý dým a zápach, což vedlo k případům dušení a otrav,” sdělil zástupce organizace na ochranu lidských práv SOHR.

Na videu, které opoziční aktivisté zveřejnili na internetu, je vidět nemocniční pokoj ve vesnici plný dětí a mužů. Někteří měli kyslíkové masky na obličejích.

Televize Al-Arábíja doplnila, že v pátek bylo hodně otrav zaznamenáno i na předměstí Damašku Harasta. Podle opozice k tomu došlo po náletu vládních letadel, která použila jedovatý plyn.

Loňský chemický útok nedaleko syrské metropole Damašku zabil stovky lidí. USA a spojenci z něj obvinili syrskou vládu. Útok téměř vyústil v letecké údery Západu proti syrským vládním silám. Sýrie se pak zavázala odstranit ze svého území všechny bojové jedy do neděle 13. dubna s výjimkou území, která jsou „momentálně nedostupná”. Vývoz se ale opožďuje, podle Damašku kvůli bezpečnostním problémům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám