Hlavní obsah

Izraelsko-palestinská jednání krachují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/Alžír

Mírová jednání mezi Izraelem a Palestinci, která prosazovaly Spojené státy se, hroutí. Izrael ve čtvrtek nepropustil čtvrtou skupinu palestinských vězňů. Důvodem je, že Palestinci dál usilují o to, aby jejich jednostranně vyhlášený stát uznala OSN.

Článek

Rozhodnutí nepropustit čtvrtou skupinu palestinských vězňů oznámila hlavní izraelská vyjednavačka Cipi Livniová. Jde o reakci na snahu Palestinců o širší uznání. Palestinská samospráva se připojila k patnácti mezinárodním konvencím, což Izrael považuje za porušení dohod.

Že se jednání ocitla na mělčině, potvrdil už dopoledne v Alžírsku americký ministr John Kerry s tím, že USA nemají páky, jak obě strany donutit pokračovat v jednání a uzavřít dohodu: „Můžete dialog usnadnit, můžete na něčem trvat, k něčemu tlačit, ale zásadní rozhodnutí a kompromisy musejí udělat účastníci jednání.“

V noci se v Jeruzalémě sešli vyjednavači Izraele a Palestiny s hlavním americkým vyjednavačem Martinem Indykem. Schůzka ale průlom nepřinesla. ”Stále však existují hluboké rozpory, které je třeba rychle překonat,“ řekl Kerry.

Prudká politická bitva

Podle zdrojů listu Ha´arec na ní probíhala prudká politická bitva a Indyk nebyl schopen obě stany uklidnit. Izrael hrozil bezprecedentními sankcemi kvůli prohlášení hlavního palestinského vyjednavače Saíb Irikáta že palestinská samospráva reprezentuje okupovaná palestinská území uznaná v OSN.

Irikát varoval, že v tom případě Palestinci nechají Izrael stíhat za válečné zločiny. Izraelská vyjednavačka Cipi Livniová se ho nakonec zeptala, proč se Palestinci rozhodli připojit k mezinárodním konvencím jen několik hodin před tím, než izraelský kabinet schválil propuštění zbylých vězňů.

Konec jednání je také velkou ranou pro amerického prezidenta Baracka Obamu, který se k nim upínal. Je jeho další porážkou v oblasti mezinárodní politiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám