Hlavní obsah

Iráku se nedaří porazit radikály napojené na Al-Káidu, jsou u Bagdádu

Bagdád

Čtyřicet bojovníků teroristického Islámského státu v Iráku a v Levantě zabili podle čtvrtečního tvrzení iráckého ministerstva vnitra iráčtí vojáci nasazení u Júsifíje. Informace o zásahu iráckých vojáků ale ukazuje, že odnož Al-Káidy rozšířila oblast svého působení v Iráku o další město, které se nachází jen dvacet kilometrů jižně od metropole.

Foto: Reuters

Irácký voják vypaluje minometný granát na pozice Islámského státu v Iráku

Článek

Armáda ve čtvrtek přiznala jednoho padlého a uvedla, že zabavila dva těžké kulomety, pět granátometů a ruční zbraně. Akce ale potvrzuje, že se Islámský stát nedaří v Iráku porazit. Na přelomu roku ovládl dvě města Ramádí a Fallúdžu, vzdálenou 40 km od Bagdádu. [celá zpráva]

Druhé stále drží celé, v prvním ovládá některé čtvrtě. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Vzbouřenci ve Fallúdži

V půlce února se Islámskému státu podařilo v provincii obsadit další město Sulajmán Pak, vzdálené 160 km severně od Bagdádu.[celá zpráva]

Foto: Reuters

Iráčtí vojáci bojující s Islámským státem v Iráku

Irák už ohlásil několik útoků na Fallúdžu, ale přímou ofenzívu dosud nezahájil s odvoláním, že se obává civilních obětí. Velitel iráckých pozemních sil generál Ali Ghajdan otevřeně listu The National ze Spojených arabských emirátů přiznal, že iráčtí velitelé nečekali, že boje budou tak dlouhé. Obvinil tajné služby, že selhaly a neposkytly dostatečné informace o síle teroristů, kteří mají protitankové zbraně a dokonalé odstřelovačské pušky.

Foto: Yahoo Maps

Města, která ovládá nebo kde působí Islámský stát v Iráku a v Levantě

Prokázala to úterní operace v Ramádí, kde se místní kmeny přidaly na stranu vlády, ale přesto se nepodařilo armádě ovládnout celé město. Islámský stát rozmístil na střechách snipery a opuštěné domy jsou plné nastražených náloží. Útoky si podle středeční zprávy listu The National vyžádaly životy čtyř vojáků a zranění deseti dalších.

Foto: ČTK/AP

Velitel iráckých sil v provincii Anbár Rašíd Flajh ((vpravo) promlouvá k důstojníkům jednotek nasazených u Ramádí

Velitel operací v provincii Anbár Rašíh Flajh přiznal, že tři měsíce bojů si vyžádaly životy stovky iráckých vojáků. Dalších 400 jich bylo zraněno. Podle něj se podařilo zabít 250 vzbouřenců.

V úterý irácký Červený půlměsíc uvedl, že bojovníci Islámského státu přepadají kolony s potravinami a léky: „Teroristické skupiny napojené na Islámský stát v Iráku a v Levantě komplikují operace naší organizace a dalších humanitárních organizací, když se zaměřují na kolony s potravinovou a zdravotnickou pomoci, cílí na řidiče těchto konvojů a spalují a poškozují pomoc,“ řekl šéf iráckého Červeného půlměsíce Muhammad Chuzají webu Al-Shorfa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám