Hlavní obsah

Olmert bral úplatky, rozhodl soud

– Tel Aviv • Aktualizováno

Soud v Tel Avivu v pondělí uznal vinným z korupce bývalého izraelského premiéra Ehuda Olmerta a deset dalších lidí. Causa Holyland se vztahuje na Olmertovo působení v čele jeruzalémské radnice. Deník The Jerusalem Post hovoří o verdiktu, který otřese Izraelem.

Foto: Reuters

Ehud Olmert na archivním záběru.

Článek

Podle deníku Ha’arec soudce David Rozen dospěl k závěru, že je Olmert vinen přijímáním úplatků výměnou za zvýhodnění firem, jež budovaly luxusní rezidenci. Soudce hovořil také o „zkaženém politickém systému, který se roky rozkládal a díky němuž byly do rukou volených představitelů převedeny stovky tisíc šekelů”.

Podle obžaloby Olmert kromě jiného přijal prostřednictvím bratra Jossiho půl miliónu šekelů (skoro tři milióny korun) a přes bývalou šéfku svého úřadu Šulu Zakenovou 600 000 šekelů.

Foto: Nir Elias, Reuters

Šula Zakenová přichází k soudu

Bývalý premiér z let 2006 až 2009 označil stíhání za politické vyřizování účtů a hon na čarodějnice. Soudce Rozen s tím nesouhlasí: „Odmítám jeho verzi událostí. Svědci obžaloby dosvědčili, že si kupovali služby Ehuda Olmerta.”

V kauze bylo obžalováno 13 lidí, z nichž deset soudce uznal vinnými. Patří k nim Zakenová a rovněž bývalý ředitel banky Hapoalim Dan Dankner. Z uplácení byl usvědčen majitel komplexu Holyland Hillel Cherney. Kromě Olmerta podle soudu peníze přijímali Olmertův nástupce ve funkci starosty Uri Lupolianski a hlavní inženýr stavby Uri Šitrit.

Causa Holyland se vyšetřuje od roku 2010. Týká se výstavby luxusního přísně střeženého sídliště v Jeruzalémě.

Hlavní svědek prokuratury Šmuel Dukner vypověděl, že projekt byl původně schválen jako výstavba na parcele 25 tisíc metrů čtverečních, z nichž se pak díky úplatkům stalo 311 tisíc metrů čtverečních. Popsal také mechanismus předávání peněz, jenomže před rokem zemřel a vyšetřování případu se pozastavilo. Rozběhlo se znovu loni v květnu, když z USA svědčil Olmertův bratr Jossi a potvrdil Duknerovo svědectví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám