Hlavní obsah

Arabské země odmítají uznat Izrael jako židovský stát

Kuvajt

Účastníci summitu Ligy arabských států (LAS) odmítli ve středu uznat Izrael jako židovský stát. Zaujali tak stejné stanovisko jako palestinská samospráva, která tento požadavek Izraele rovněž odmítá. Izrael svým uznáním podmiňuje další mírová jednání s Palestinci.

Foto: David Ryneš, Novinky

Článek

„Prohlašujeme, že rozhodně a bez výjimky odmítáme uznat Izrael jako židovský stát,” uvádí se v závěrečném prohlášení dvoudenního summitu ligy. Izrael sám sebe označuje jako židovský stát, i když v něm žijí i izraelští Arabové. V moderní době není obvyklé, aby stát byl definován na etnickém základě.

Izraelsko-palestinské mírové rozhovory byly obnoveny díky USA loni, ale v současnosti stagnují. Palestinci chtějí, aby Izrael zmrazil výstavbu židovských osad na západním břehu Jordánu, Izrael zase trvá na uznání židovského státu. Osady komplikují územní celistvost budoucí Palestiny, židovský charakter Izraele zase předjímá nemožnost návratu palestinských uprchlíků do Izraele.

Podle původního plánu by se obě strany měly do konce dubna domluvit na rámcových bodech budoucích jednání, avšak tato dohoda je zatím v nedohlednu.

Palestinci jsou podle své tiskové agentury Maan připraveni prodloužit jednání o rámcových bodech do konce roku, jestliže Izrael zmrazí výstavbu osad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám