Hlavní obsah

Irák zasáhla vlna násilí

– Bagdád

Celkem 46 lidí zemřelo v noci na čtvrtek při násilnostech v Iráku. Třináct jich zahynulo po útoku v bagdádské kavárně ve čtvrti Vanaš. Čtyřicet osob bylo zraněno. Další mrtvé si vyžádalo ostřelování města Fallúdža.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sebevražedný útočník zabil v bagdádské kavárně nejméně 14 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Před bagdádskou kavárnou explodovala nastražená nálož. Pak se v ní odpálil sebevrah, uvedla agentura AFP.

Dalším osm lidí včetně čtyř policistů zabila nálož za severu Bagdádu

Ve Fallúdži, kde stále drží pozice muslimští radikálové z Islámského státu v Iráku a v Levantě, si ostřelování vládními vojsky a boje s povstalci vyžádaly patnáct mrtvých a 40 zraněných.

Foto: Reuters

Irácký dělostřelec ostřeluje Fallúdžu

Zatímco město Ramádí se vládním silám podařilo s pomocí kmenových milic ovládnout, Fallúdžu drží radikálové už tři měsíce.

Šest lidí zemřelo při útocích v provinciích Dijála, Ninive a Kirkúk.

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Následky jednoho z četných atentátů v Bagdádu

Násilí v březnu si vyžádalo už 300 obětí. Od začátku roku při něm zahynulo na 2000 lidí. Napětí se stupňuje před blížícími se parlamentními volbami naplánovanými na 30. dubna.

Ženám tvrdě omezí práva

Šíitská vláda sází na podporu konzervativních kruhů, uvedl britský list The Guardian. Plánuje ještě do voleb schválit zákon, který by legalizoval sňatky dívek od devíti let a omezil rodičovská práva žen i rozvody.

Podle mezinárodních organizací hájících lidská práva je tento zákon hrozivým návratem do minulosti, kdy byla upírána ženám základní práva. Norma se projednává už dva týdny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám