Hlavní obsah

Němci se výrazně podíleli na vyzbrojování Sýrie chemickými zbraněmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německé podniky pomohly Sýrii budovat její chemický arzenál více, než se dosud myslelo. Podle informace izraelského listu Haarec o tom informovala Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), která nyní zajišťuje likvidaci syrského arzenálu.

Foto: Stringer, Reuters

Syrský voják v troskách města Haláb

Článek

OPCW zjistila, že německé firmy v letech 1982 až 1993 do Sýrie prodaly asi 50 zásilek materiálu a technologie, která mohla Sýrii pomoci budovat zásoby chemických zbraní.

List se odvolává na středeční zprávu německého deníku Süddeutsche Zeitung, podle nějž tyto dodávky obsahovaly monitorovací zařízení, ventilátory, pumpy, detektory plynu a kyselinu sírovou, která se dá použít k výrobě sarinu. Němci dále Syřanům poskytli plány k výstavbě zařízení použitelném k výrobě sarinu. Zda byly tyto provozy dokončeny, ze zprávy nevyplývá.

Německo teď zbraně likviduje

OPCW podle izraelských zdrojů dodala Německu seznam společností, které s těmito komoditami se Sýrií obchodovaly. Vláda údajně požádala prokuraturu, aby prověřila, zda podniky neporušily vývozem do Sýrie v 80. a na začátku 90. let zákon. Podle Haarecu však část exportu byla provedena dříve, než začala platit licenční povinnost pro určitý vývoz a také zákon o kontrole zbraní.

Syrský chemický arzenál se podle OPCW budoval nejen díky německým firmám, ale také podnikům z Ruska, Francie a Číny.

Sýrie spolupracovala podle harmonogramu při registraci zbraní, ale je v hlubokém skluzu s vývozem chemikálií. Ty mají být zničeny mimo její území. K likvidaci se připojí také Německo.

Reklama

Výběr článků

Načítám