Hlavní obsah

Íránku, která měla zemřít ukamenováním, propustili na svobodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Íránka Sakíne Aštíaníová, původně odsouzená k trestu smrti ukamenováním, se dostala na svobodu. Žena byla stíhána za údajné cizoložství a spoluúčast na vraždě svého muže. Verdikt tehdy vyvolal pobouření po celém světě a soud nakonec rozsudek změnil na desetiletý trest odnětí svobody.

Foto: Reuters

Sakíne Aštíaníová

Článek

Aštíaníová byla z vězení propuštěna dříve za dobré chování, uvedla agentura Reuters s odvoláním na mluvčího íránské justice.

Jak mluvčí prohlásil, Íránka se dostala na svobodu před několika týdny. Bez dalších podrobností dodal, že šlo o rozhodnutí, které je znamením "shovívavosti našeho náboženství vůči ženám". Zda se žena dostala na svobodu bez jakýchkoli omezení, nebo zůstává v určité podmínce, není jasné.

Aštíaníová, která má dvě děti, byla v Tabrízu na severozápadě země uvězněna v roce 2006. Podle médií uvedla, že přiznání k cizoložství na ní bylo vynuceno násilím.

Podle íránské interpretace islámského práva je předmanželský sex trestán stovkou ran bičem. Sex mimo manželský svazek se trestá smrtí ukamenováním. Podle obžaloby se žena měla podílet i na vraždě svého muže v roce 2005.

Odsouzení íránské ženy vyvolalo v zahraničí silnou vlnu odpor. Írán pod tlakem veřejného mínění rozsudek smrti nad Aštiáníovou změnil pouze na deset let za spoluúčast na vraždě manžela.

Reklama

Výběr článků

Načítám