Hlavní obsah

Izrael kritizuje slabost USA v zahraniční politice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Izraelský ministr obrany Moše Jaalon je přesvědčen, že Izrael má právo řešit krizi kolem íránského jaderného programu jednostranně, bez spolupráce s USA. Uvedl to podle listu Haarec při vystoupení na univerzitě v Tel Avivu, kde ostře kritizoval Spojené státy. Podle něj projevují slabost ve své zahraniční politice od Číny přes Blízký východ až po Ukrajinu.

Článek

Izraelský ministr ve svém projevu opakovaně zmiňoval slabost americké zahraniční politiky: ”Slyším nespokojené hlasy tady, v Singapuru jsou lidé zklamaní posilováním Číny a oslabováním USA. Podívejte, co se děje na Ukrajině, kde USA prokazují, bohužel, slabost.”

Nečinnost USA a schovávání se doma, se podle něj obrátí proti Spojeným státům a ohrozí jejich vlastní bezpečnost, ”Nikdo není schopen nahradit USA coby globálního policistu. Doufám, že USA přijdou k rozumu. Pokud ne, změní to světový pořádek a mezi těmi, koho to dostihne, budou i USA.”

Íránský horký brambor v izraelských rukou

Izrael patří k nejostřejším kritikům Íránu a cítí se ohrožen íránským jaderným programem. Svou leteckou výzbroj má koncipovanou tak, aby mohl podnikat přesné útoky na vzdálené cíle, jako jsou právě íránská jaderná zařízení. Je to patrné i na koncepci izraelské verze stroje F-16I Sufa. Jaalon ale dosud nepatřil k těm izraelským politikům, kteří prosazují útok na íránská jaderná zařízení.

„Domnívali jsme se, že kampaň proti Íránu mají vést USA. Jenomže USA začaly s Íránci vyjednávat a Íránci si vedou lépe,” řekl ministr. Izrael se podle něj mýlil, když se domníval, že za něj někdo udělá jeho práci. „Musíme se nyní o sebe postarat sami, jako by nebyl nikdo jiný, kdo to udělá," uvedl.

Foto: Gil Cohen Magen , Reuters

Izraelský stroj F-16I startuje.

Jaalon naznačil, že americký prezident Barack Obama nemá zájem věc dovést do konce a chce ”horký brambor", jaký představuje Írán, předat svému nástupci. ”Lidé vědí, že Írán podvádí. Jenomže pohodlní občané Západu konfrontaci odkládají. Pokud možno na příští rok, na příštího prezidenta. Nakonec to ale vybuchne," prohlásil ministr. Podle něj Západ zmařil fungující účinek sankcí, které svým hospodářským tlakem dostaly Írán na kolena. [celá zpráva]

Dočasná dohoda dojednaná loni s Íránem podle něj Teheránu maximálně vyhovuje, protože mu poskytla oddechový čas v přípravě výroby atomové bomby.[celá zpráva]

Menší tlak Washingtonu na Teherán ale souvisí i s tím, že USA přehodnocují svou blízkovýchodní politiku. V obavách ze sunnitských radikálů napojených na Al-Káidu, kteří ovládají část Sýrie i Iráku, mění postoj k íránské šíitské teokracii, která se také obává militantních sunnitů.

Tuto změnu přístupu ale Jaalon kritizuje. Prohlásil, že umírnění sunnité na Blízkém východě od Washingtonu očekávají, že za nimi bude stát podobně, jako stojí Írán za šíity.

Příklon k Íránu kritizuje i Saúdská Arábie. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám