Hlavní obsah

Soud EU zamítl žádost Asadovy sestry, aby se jí netýkaly sankce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucemburk/Brusel

Tribunál Soudního dvora EU ve středu zamítl žádost Bušry Asadové, sestry syrského prezidenta Bašára Asada, aby nefigurovala na seznamu osob, kterých se týkají evropské sankce. Soud to uvedl v tiskové zprávě. Podle jeho názoru mohou být země EU oprávněně přesvědčeny, že v zemi se silnou tradicí rodinného sdílení moci je příbuzenství s prezidentem známkou spojení jeho sestry s režimem.

Foto: Profimedia.cz

Asadova rodina na snímku z roku 2006. Vepředu sedí Anisa Machlúfová s tehdejším prezidentem Hafízem Asadem. Za nimi stojí jejich děti: Mahír, Bašár, Basil, Madžíd a Bušra (zleva doprava).

Článek

Sankce vůči Sýrii a jejím představitelům začaly platit v roce 2011. Od té doby byl seznam dotčených osob a firem několikrát rozšířen. Bušra Asadová je také vdovou po vysokém důstojníkovi. EU proto shledala, že Asadová má z režimu prospěch, je s ním spojena a má s ním finanční vazby. Její jméno se tak ocitlo na seznamu osob, kterým byly zmrazeny finanční prostředky v EU a zakázán vstup na území Unie.

EU podle tribunálu svůj postup dostatečně odůvodnila a neporušila právo prezidentovy sestry na obhajobu ani na soudní ochranu.

Tribunál došel k závěru, že účinnost sankcí, které se mají týkat vedení syrského režimu, by mohla být omezena, kdyby se daly snadno obejít prostřednictvím rodinných příslušníků. Soud odmítl argumenty Asadové, že jako žena v domácnosti nevykonává veřejnou či hospodářskou funkci.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Tribunál uznal, že sankce omezují právo prezidentovy sestry na vlastnictví a zasahují jí do soukromého života. Vzhledem "k prvořadé důležitosti ochrany civilního obyvatelstva v Sýrii" a pravidelnému přezkoumávání podoby sankcí má soud za to, že omezení nejsou nepřiměřená.

Reklama

Související témata:

Související články

Ze Sýrie vyvezli třetinu chemických zbraní

Válečnou Sýrii dosud v šesti zásilkách opustila zhruba třetina chemických zbraní určených k likvidaci za hranicemi. V úterý to oznámila Organizace pro zákaz...

Syrští povstalci propustili unesené jeptišky

Syrští povstalci propustili v neděli na svobodu skupinu jeptišek, kterou v prosinci zadrželi v křesťanském městě Maalúla severně od Damašku. Podle agentury AFP...

Výběr článků

Načítám