Hlavní obsah

Když nepoletím já, tak ani vy, rozhodl syn ministra, který nestihl letadlo. Airbus se musel vrátit

Novinky, rei
Bejrút

Vracet se zpátky po jednadvaceti minutách letu musel Airbus A320 libanonských aerolinií na lince z Bejrútu do Bagdádu, protože do něj nestačil včas nastoupit syn iráckého ministra dopravy. Jakmile Mahdí al-Amirí zjistil, že mu letadlo uletělo, rozhodl se, že když nepoletí on, tak nepoletí ani zbylých 71 cestujících, a zajistil v Bagdádu, aby stroji nepovolili přistát.

Foto: Profimedia.cz

Airbus A320 libanonské společnosti Middle East Airlines na letišti v Bejrútu.

Článek

„Hlásili jsme, že je to poslední výzva k nástupu na palubu,“ popsal pro britský server The Daily Telegraph čtvrteční událost ředitel společnosti Middle East Airlines (MEA) Marwan Salha. Upozornil, že letadlo bylo o šest minut opožděno v naději, že se pracovníkům podaří odbaveného al-Amirího s kolegou v hale pro cestující přece jen ještě najít. To se ale nepovedlo, takže letoun nakonec odrazil od nástupního terminálu bez nich.

„Ukázalo se ale, že to je syn iráckého ministra,“ poznamenal ředitel aerolinií. Když se nakonec al-Amirí na nástupišti ukázal a zjistil, že letadlo je už pryč, rozčílil se. „Nepovolím mu v Bagdádu přistát,“ prohlásil.

Po 21 minutách letu, když už byl airbus nad Sýrií, skutečně přišel telefonát z kontrolní věže letiště v Bagdádu, že letoun povolení nedostane. Stroj se tedy musel otočit a vrátit do Bejrútu, kde si cestující zase vystoupili. Žádné letadlo MEA už v ten den do Iráku nevyrazilo.

Podle ředitele Salhy je to nepřípustné. „Je to velmi znepokojující, protože to je čirý nepotismus,“ prohlásil.

Ministerstvo: Čistilo se letiště a on neměl letenku

Irácké ministerstvo dopravy potvrdilo, že se letoun musel vrátit do Bejrútu. Příčinou byl ale údajně úklid na bagdádském letišti. Mluvčí úřadu dokonce prohlásil, že ministrův syn v dotyčném letadle vůbec neměl sedět.

Podle nejmenovaného zástupce letiště v Bagdádu, jehož britský server oslovil, byl však čtvrteční provoz bez omezení a na letišti podle plánu přistály tři desítky letadel. Pouze to z Bejrútu nedorazilo.

Případ, který vyvolal velkou vlnu nevole a hned se prostřednictvím sociálních sítí rozletěl do světa, bude mít ještě dohru. Irácký premiér Núrí Málikí ve snaze zabránit diplomatické roztržce v pátek prohlásil, že ti, kdo letadlo přinutili k návratu, budou potrestáni.

Libanonské aerolinie plánovaly lety do Bagdádu v pátek obnovit.

Reklama

Výběr článků

Načítám