Hlavní obsah

Dohoda mezi Izraelem a Palestinci bude vyžadovat velké kompromisy

– Washington

Dospět k mírové dohodě mezi Izraelem a Palestinci je stále možné, bude to však vyžadovat velké kompromisy ze všech stran, řekl před úterní schůzkou s premiérem Benjaminem Netanjahuem americký prezident Barack Obama. Chce předsedu vlády přesvědčit k větším ústupkům.

Foto: Jason Reed, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu s prezidentem USA Barackem Obamou.

Článek

„Je stále možné vytvořit dva státy, židovský stát Izrael a stát Palestina, jejichž lidé budou žít bok po boku v míru a bezpečí. Ale je to složité. Vyžaduje to kompromisy ze všech stran,” řekl v noci na úterý Obama. „Budeme muset přijmout jistá obtížná rozhodnutí,” řekl Obama novinářům před jednáním.

V dubnu by měla být hotova rámcová dohoda, podle níž se bude dále vyjednávat. Prozatím ale jednání váznou na tématech, která blokovala také minulá mírová jednání – na židovských osadách a na statutu Jeruzaléma.

Palestinci požadují ukončení výstavby židovských osad na okupovaných územích, která je v rozporu s mezinárodním právem, a Izrael trvá na nedělitelnosti Jeruzaléma, přičemž Palestinci chtějí, aby hlavním městem budoucího státu byl právě východní Jeruzalém.

Podle expertů má úterní jednání jen malou šanci na zásadní průlom, neboť Netanjahu, který nemá s Obamou nijak blízké vztahy, cestoval do USA bez ochoty k dalším ústupkům ohledně židovských osad. „Izrael udělal to, co měl, ale bohužel musím říci, že Palestinci neudělali totéž,” prohlásil izraelský premiér.

Izraelští vyjednávači tvrdí, že Palestinci odmítají uznat Izrael jako židovský stát. Palestinci však oponují, že Izrael uznali nejen v podobě deklarací, ale také v minulých, prozatímních mírových dohodách.

Reklama

Výběr článků

Načítám