Hlavní obsah

Egypt čelí vlně stávek a nedostatku plynu, stojí za pádem vlády

Káhira

Sestavením nového egyptského kabinetu pověřil prozatímní egyptský prezident Adlí Mansúr dosavadního ministra pro výstavbu bytů Ibrahíma Mahlába. Ten naznačil i možný důvod neočekávané pondělní demise egyptské vlády. Může za ní stát vlna stávek a nedostatek plynu.

Foto: Reuters

Ibrahím Mahláb

Článek

Odstupující premiér Házim Bibláví neupřesnil důvody nečekaného odstoupení své vlády. Tiskové agentury to dávaly do souvislosti s tím, že si nynější ministr obrany a šéf armády Abdal Fattáh Sísí potřeboval uvolnit ruce pro očekávanou kandidaturu v prezidentských volbách. [celá zpráva]

Mahláb v rozhovoru pro státní noviny Al-Ahrám uvedl, že míní především ukončit současnou vlnu stávek a posílit zaměstnanost i výrobu. V poslední době zasáhla Egypt vlna stávek související se špatnou ekonomickou situací a kvůli nedostatku plynu na vaření.

„Obnovení bezpečnosti a národní jednoty Egypta není možné bez posunu vpřed a ve zlepšení podmínek života egyptských rodin,“ řekl Mahláb. Ten stál dříve v čele státní stavební firmy Arab Contractors, která je jednou z největších na Blízkém východě.

Bibláví čelil kritice, že nedokáže zvládat ekonomické problémy země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám