Hlavní obsah

Tureckem otřásá skandál s odposloucháváním politiků

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Justiční boj tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana se svým někdejším spojencem, v emigraci žijícím islámským duchovním Fethullahem Gülenem, který se veřejně rozhořel po prosincovém zatýkání v premiérově okolí, pokračuje kauzou, v jejímž středu je údajné hromadné odposlouchávání. Na internetu se objevil i údajný záznam telefonátu, v němž Erdogan instruuje svého syna, aby ukryl peníze.

Foto: Umit Bektas , Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Článek

Ministerský předseda po výzvách opozice, aby rezignoval, označil v úterý nahrávku za zfalšovanou, a upozornil, že se stal obětí „špinavého spiknutí“.

Telefonát se měl uskutečnit v prosinci po zatčení skupiny lidí, v nichž figurovalo i několik synů ministrů Erdoganova kabinetu. Policie tehdy zabavila milióny v hotovosti. Už tehdy premiér tvrdil, že jde o spiknutí, a nechal odvolat množství policejních šéfů. [celá zpráva]

Ve zmíněném hovoru měl Erdogan navádět syna, aby rychle ukryl peníze, které má doma. Hlas, u něhož nebylo potvrzeno, že je premiérův, v jednu chvíli zmiňuje, že je třeba uklidit zhruba 30 miliónů eur.

„Ti, kdo vytvořili toto špinavé spiknutí mířící na předsedu vlády Turecké republiky, bude podle práva pohnán k odpovědnosti,“ prohlásil Erdogan a znovu ukázal na svého někdejšího spojence Gülena jako hlavu komplotu.

Tisk: Odposlouchávali víc než 7000 lidí

Nelegální odposlouchávání se však podle deníků Yeni Safak a Star konalo ve velkém. Měla se na něm podílet skupina státních žalobců a postižených je víc než 7000 politiků, podnikatelů a dalších. Podle listů žalobci potřebu odposlechů hájili protiteroristickými opatřeními, nahrávky však údajně sloužily opozici.

Erdogan už tento měsíc pro vládu zajistil větší kontrolu nad jmenováním soudců a žalobců, když prosadil příslušný zákon v parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám