Hlavní obsah

Muslimové mají oficiální zákaz žít na Marsu

Abú Zabí

Generální úřad pro záležitosti islámu ve Spojených arabských emirátech vydal fatvu, která všem muslimům zakazuje stěhování na Mars. Cesta na rudou planetu je podle úřadu nebezpečným hazardem, který vystavuje muslima riziku smrti bez „opodstatněného důvodu”. Informoval o tom britský list Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pokud by muslim zahynul při cestě na Mars, v posmrtném životě by byl potrestán stejným způsobem, jako by spáchal sebevraždu, jež je v islámu podobně jako v judaismu a křesťanství hříchem.

Fatva je reakcí na výzvu nizozemské společnosti Mars One, jež hledá dobrovolníky, kteří by se v roce 2022 vydali na jednosměrnou cestu na Mars a započali tam lidskou kolonizaci. [celá zpráva]

"Taková jednosměrná cesta představuje reálné riziko pro život, jež v islámu nikdy nemůže být ospravedlněno," shodla se komise, která fatvu vynesla. "Existuje možnost, že jedinec cestující na planetu Mars nebude schopen v tamních podmínkách přežít a vystaví se riziku smrti," odůvodnili duchovní zákaz.

"Na nutnosti ochrany života před všemi možnými nebezpečenstvími se shodují všechna náboženství. Jasně vymezena je ve 4. súře svatého Koránu ve verši 29: 'Nepřivozujte si smrt! A věru Bůh je vůči vám slitovný'," upozornila komise.

O možnost letět na Mars a založit tam lidskou kolonii se uchází už více než 200 tisíc lidí. Odborníci ovšem zpochybňují finanční i praktickou životaschopnost takového projektu. Společnost Mars One považuje svůj záměr za důležitý krok lidstva na cestě do vesmíru.

Kdy je ve vesmíru šabat?

Jak skloubit tisíce let staré pozemské náboženské tradice s cestováním do vesmíru řešil v roce 2003 první izraelský astronaut Ilan Ramon. Radil se s rabíny, kdy má na palubě raketoplánu Columbia světit šabat, když při pohybu na oběžné dráze svítá každých zhruba 90 minut, takže týden tam trvá 10,5 hodiny. Nakonec se držel času platného na Mysu Canaveral.

Osudem jeho letu by ovšem mohli muslimští duchovní úspěšně argumentovat, skončil totiž tragédií, když raketoplán při návratu havaroval a nikdo z posádky nepřežil.

Reklama

Výběr článků

Načítám