Hlavní obsah

V Iráku se nedaří zastavit vlnu atentátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Při několika pumových atentátech zemřelo v úterý 49 lidí, uvedla agentura Reuters s odkazem na zdravotníky a policisty. Původně se uvádělo 23 mrtvých. Útoky následovaly po pondělních, které mají 24 obětí. Podle agentury AFP se iráckým bezpečnostním silám nedaří zabránit vraždění, přestože vojsko intenzivně bojuje proti ozbrojeným skupinám.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky pondělního atentátu v BagdáduVideo: Reuters

 
Článek

Nálože ve dvou autech explodovaly v úterý na jihu metropole, ve čtvrti Bajáa, kde bylo 14 mrtvých. Nedaleko při dalším pumovém útoku zahynuli dva lidé. Několik výbuchů a dalších víc než 30 mrtvých pak ohlásili z města Hilla, které leží asi 60 kilometrů jižně od irácké metropole. Další oběti si vyžádal atentát spáchaný s pomocí zaparkovaného auta ve městě Musajjib, které leží asi 55 kilometrů jižně od metropole.

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Iráčané procházejí kolem místa v bagdádské čtvrti Karráda, kde byl spáchán atentát

V Iráku se stupňuje násilí od loňska, kdy se obnovilo napětí mezi iráckými sunnity a šíity. Radikální sunnité z organizace Islámský stát v Iráku a Levantě napojené na Al-Káidu toho využili a v provincii Anbár na přelomu roku obsadili města Fallúdža a Ramádí. [celá zpráva]

Po jejich útoku přišla další vlna atentátů, takže v lednu při útocích zahynulo přes tisíc lidí.  [celá zpráva]

Násilí v zemi si loni vyžádalo nejvíce obětí za pět let. Zabito bylo podle OSN téměř 9000 lidí, převážně civilistů.

Problémem je sektářské rozdělení země, kdy menšinoví sunnité jsou ostrakizováni, ale také zkorumpovaná vláda šíity Núrího Málikího, která nehledá konsensus. "Z politiky se stala brána otevřená nespravedlnosti a nedbalosti, násilí a ponižování ze strany diktátora. Drancuje fondy, jež má v rukou, útočí na města a rozděluje národ," prohlásil radikální šíitský duchovní Muktada Sadr, když oznamoval, že se stahuje z politiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám