Hlavní obsah

Boje s islámskými radikály v Iráku vyhnaly 300 tisíc lidí

Bagdád

Z irácké provincie Anbár uprchlo před boji přes tři sta tisíc lidí, uvádí OSN. Velkou část provincie, včetně měst Fallúdža a Ramádí, obsadili na konci prosince bojovníci z Islámského státu v Iráku a v Levantě, který je napojen na Al-Káidu. Od té doby se je snaží vládní vojska a provládní kmenové milice vytlačit.

Foto: Reuters

Sunnitští vzbouřenci u zničeného náklaďáku u Fallúdži.

Článek

Vysoká komisařka OSN pro uprchlíky sdělila BBC, že přes 50 tisíc rodin uteklo ze svých domovů, když propukly boje v Ramádí a Fallúdži poté, co bezpečnostní síly rozbily protestní tábor protivládních sunnitů u prvního z měst. [celá zpráva]

„S pokračujícím konfliktem v Anbáru úřady OSN dál přijímají zprávy o civilních obětech a trvalých těžkostech v komunitách postižených boji i o proudu vyhnaných lidí,“ řekla komisařka Melissa Flemingová.

Podle ní většina vyhnaných uprchla do oblastí Anbáru, který není postižen boji, ale na 60 tisíc jich skončilo ve vzdálenějších provinciích. Mnozí nyní bydlí ve školách, mešitách a v dalších veřejných budovách a nutně potřebují humanitární pomoc.

Flemingová dodala, že dodávky léků od Světové zdravotnické organizace ale zabavili 30. ledna na iráckém kontrolním stanovišti.

Zatímco části Ramádí už vládní vojska s pomocí kmenových milicí dobyla, opakovaně ohlašovanou ofenzívu na Fallúdžu zatím ani nezahájili, i když ji slibovali spustit na začátku února.  [celá zpráva]

Guvernér provincie Anbár Ahmad Dulajmi poskytl vzbouřencům týdenní lhůtu, během níž se mají vzdát. Dodal ale, že se s Islámským státem v Iráku a v Levantě vyjednávat nebude.

Reklama

Výběr článků

Načítám