Hlavní obsah

Vojáky chránící irácký ropovod povraždili, většinu sťali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Nejméně 15 iráckých vojáků chránících ropovod na severu země přišlo v úterý ráno o život. Jejich tábor u Mosulu v provincii Ninive se stal terčem útoku neznámé ozbrojené skupiny.

Foto: Reuters

Příslušníci iráckých bezpečnostních sil v akci

Článek

Podle zdravotnického zdroje citovaného agenturou AP útočníci postříleli sedm vojáků a zbylým osmi usekli hlavy.

Podobný útok se v oblasti naposledy odehrál v neděli, kdy tam bylo zabito šest lidí. Irácké produktovody čelí v poslední době stále četnějším útokům, 5. února jeden zastavil tok ropy do Bagdádu. [celá zpráva]

Spojené státy kvůli těmto útokům vyšlou do Iráku odborníky, kteří mají pomoci se zabezpečením ropných zařízení. Pro iráckou vládu jde o prioritní záležitost, protože ropa představuje 95 procent exportu země.

Američané ale nebudou ropovody chránit, jen mají zorganizovat jejich ochranu a vybavit Iráčany zbraněmi a technikou.

Foto: Stringer/iraq, Reuters

Irácké bezpečnostní složky bojující v Ramádí

Napětí v Iráku roste od loňského jara, odkdy přibývá atentátů. Situace se zhoršila na konci prosince, kdy na Al-Káidu napojený Islámský stát v Iráku a Levantě obsadil rozsáhlé oblasti provincie Anbár s městy Fallúdža a Ramádí. Vládním silám se obě města zatím nepodařilo ovládnout. I v Ramádí, kde je situace lepší, se stále bojuje, a vzbouřence se nepodařilo vyhnat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám