Hlavní obsah

Začala evakuace civilistů z válkou zničeného Homsu

– Homs

Ve válkou zdevastovaném syrském městě Homs začala v pátek dopoledne evakuace civilistů, kterou umožnila dohoda mezi vládou a ozbrojenými povstalci. Podařilo se odvézt první dvousetčlennou skupinu lidí. Přijelo pro ně šest autobusů doprovázených zástupci OSN a sanitkami Červeného půlměsíce. Tvrdé boje uvěznily ve městě na 3000 civilistů.

Foto: Yazan Homsy, Reuters

Obyvatelé Homsu čekají na evakuaci.

Článek

Z Homsu odcházejí ženy, děti a staří lidé. Podle guvernéra Tala Barazího byla před evakuací nálada dobrá, přestože kolona dorazila se zpožděním. „Doufáme, že tento první krok bude úspěšný a bude se pokračovat zítra a pozítří, aby se zajistil bezpečný odchod všech civilistů, kteří chtějí opustit Staré město,“ řekl Barazí. Část obyvatel ale odejít nechce.

Vláda s opozicí podle ruských činitelů dojednala třídenní příměří, které má umožnit nejen evakuaci, ale také dodávky nezbytné pomoci. V troskách města se mnozí lidé živili už jen olivami.

Evakuace byla domluvena už před zahájením mírové konference v Ženevě, která se konala minulý týden, ale její realizace se odkládala z důvodů špatné bezpečnostní situace.

Foto: Yazan Homsy, Reuters

Muž prochází vybombardovanou ulicí v Homsu

Armáda obléhá město už dva roky. Opozice původně obsadila téměř celý Homs, ale vládní síly ji postupně vytlačily ze všech čtvrtí s výjimkou Starého města. Civilisté tam zůstali odříznui od okolního světa.

Syrská vláda bude dál jednat

Syrská vláda v pátek také oznámila, že se v pondělí zúčastní druhého kola mírových jednání. Účast potvrdila i opozice. První kolo se konalo v posledním lednovém týdnu ve Švýcarsku, ale mnoho výsledků nepřineslo. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Děti v syrském Homsu

Rozhovory jsou přesto považovány za úspěšné, protože opozice s vládou vůbec poprvé zasedla v jedné místnosti.

Cílem jednání je ukončit válku a dohodnout se na politickém řešení. Boje mají podle opozičních zdrojů na svědomí přes 130 tisíc mrtvých a milióny uprchlíků. Zhruba 2,5 miliónu lidí uteklo za hranice Sýrie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám