Hlavní obsah

Maršál Sísí zatím nepotvrdil kandidaturu na egyptského prezidenta

Káhira
Aktualizováno

Egyptská armáda ve čtvrtek popřela, že její šéf Abdal Fath Sísí potvrdil kuvajtskému deníku As-Sijása svou kandidaturu v prezidentských volbách. Podle armády, která ho do voleb navrhla, byl prý špatně pochopen. Sísí má šanci ve volbách vyhrát, je v zemi populární.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Maršál Sísí na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Sísí, který loni sesadil prvního svobodně zvoleného prezidenta, islamistu Muhammada Mursího, podle listu řekl, že "neodmítne požadavek" národa. Kuvajtský list z toho vyvodil, že kandidovat bude.

"To, co list napsal, je interpretace novinářů, ne přesná citace maršála Sísího. Předložení prezidentské kandidatury je osobní rozhodnutí, které maršál Sísí, a nikdo jiný, učiní před egyptským národem. Vyjádří se jasně a přímo, bez nejasností,"  uvedla armáda.

Egyptská armáda dala nedávno náčelníkovi generálního štábu Sísímu mandát kandidovat v prezidentských volbách, které by se měly uskutečnit do poloviny roku, možná v dubnu. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Egyptský ministr obrany Abdal Fatah Sisi

Maršál Sísí se těší mezi Egypťany velké popularitě, i když je spjat s režimem někdejšího autoritativního prezidenta Husního Mubaraka, kdy byl velitelem letectva.

Loni ale armáda pod jeho vedením vstoupila do politiky, když se postarala o svržení Mubarakova nástupce Mursího. Ukončila tak protesty občanů nespokojených s vládou Mursího a islamistů z Muslimského bratrstva.

Přitom to byl Mursí, kdo Sísího jmenoval náčelníkem štábu armády a ministrem obrany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám