Hlavní obsah

Barelové bomby shozené na Halab zabily 90 lidí, většinou civilistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Halab

Sobotní nálety syrské armády na město Halab na severu země si vyžádaly nejméně 90 mrtvých. Uvedla to v neděli Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která o náletech informovala už v sobotu. Tehdy ale zmiňovala padesátku obětí.

Foto: Reuters

Obyvatelé Halabu pátrají po přeživších pod troskami budovy zničené při náletu

Článek

Podle SOHR si nálety na čtvrtě Halabu okupované povstalci vyžádaly 65 obětí z řad civilistů. Jsou mezi nimi i děti a ženy.

Svědci potvrdili, že posádky vrtulníků shazovaly sudy naplněné výbušninou a kovovými střepinami. Mohutné exploze mají proto nejen devastující účinek na budovy, ale i na lidi. Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch jejich užití považuje za nezákonné.

Občanská válka v Sýrii si za téměř tři roky vyžádala podle SOHR přes 136 000 lidských životů. [celá zpráva]

Nálety začaly den poté, co bez hmatatelných výsledků skončila mírová konference o Sýrii v Ženevě. Zástupci obou stran spolu sice jednali, ale domluvili se jen na pokračování jednání v únoru. [celá zpráva]

Boje mezi povstalci

Podle agentury AP podnikla v sobotu nedaleko Halabu radikální organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) dvojici sebevražedných atentátů. Při nich zemřelo 26 lidí včetně vojenského představitele konkurenčních islamistických Brigád jednoty.

Bojovníci ISIL také zabili při jiném útoku dalšího velitele z vlivných brigád Jestřábů Sýrie (Sukúr aš-Šam). Podle analytiků to nasvědčuje tomu, že se ISIL zaměřuje na likvidaci klíčových osob z konkurenčních organizací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám