Hlavní obsah

Občanská válka v Sýrii má po krvavém lednu přes 136 tisíc mrtvých

– Londýn

Občanská válka v Sýrii si během téměř tří let vyžádala 136 227 lidských životů, uvedla v sobotu exilová Syrská organizace pro lidská práva SOHR.

Foto: Reuters

Poničená čtvrť Homsu ovládaná vzbouřenci

Článek

Organizace, jejíž údaje se opírají o rozsáhlou síť lékařů a aktivistů po celé Sýrii, dále uvedla, že kvůli konfliktu zahynulo zhruba 48 000 civilistů, z toho více než 7300 dětí.

"Leden byl jeden z nejkrvavějších měsíců od začátku konfliktu,” upozornila organizace. Ve zprávě z 31. prosince. Organizace hovořila o 130 433 mrtvých. Za leden tak přibylo téměř 6000 obětí. Jen během ženevské konference o míru 1870 osob.

Počet obětí mezi povstalci bojujícími proti vládě prezidenta Bašára Asada od začátku konfliktu dosáhl zhruba 31 600. Počet obětí v syrské armádě a prorežimních milicích překročil 53 000.

Informace SOHR ale nejde ověřit z nezávislých zdrojů. OSN kvůli napjaté situaci svou bilanci už před časem zveřejňovat přestala, její čísla však byla obvykle o něco nižší.

Agentura AP s odvoláním na informace aktivistů uvedla, že ve městě Halab shazovaly armádní helikoptéry barely naplněné výbušninami na území ovládaném povstalci. Při útoku prý zemřelo minimálně 23 lidí, včetně rodiny uvězněné v hořícím automobilu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám