Hlavní obsah

Bojové jedy ze Sýrie se nedaří vyvézt, zemi opustil jen zlomek chemikálií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vývoz chemických zbraní ze Sýrie kvůli jejich likvidaci vázne. Ze země se odvezl zatím jen zlomek jedovatých látek. Vyjádřeno číselně, ze Sýrie odpluly jen dvě lodi, z nichž každá vezla 16 tun nákladu.

Foto: Reuters

Nákladový prostor norské lodě Taiko převážející syrské chemikálie

Článek

K odvozu bylo v první fázi určeno zhruba 700 tun nejnebezpečnějších chemikálií. Původně se při tom měla téměř polovina nebezpečného materiálu ze země dostat do konce prosince loňského roku, nově pak do nadcházející středy. Mezinárodní dohoda předpokládá, že všechny látky budou zničeny do 30. června.

„Je téměř jisté, že se termín nepodaří dodržet,“ řekl nejmenovaný zdroj z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) agentuře AFP.

Sýrie tvrdí, že převozy zbrojního materiálu do přístavu Latakíja zdržela nejen složitá bezpečnostní situace v zemi, ale i počasí. OPCW to ale odmítá – Sýrie podle ní má k dispozici všechny zdroje potřebné k transportu chemikálií do přístavu. Také americký ministr obrany Chuck Hagel obvinil za zpoždění syrskou vládu. Ruská diplomacie zase v pátek upozornila na „nedostatečnou technickou podporu ze strany mezinárodního společenství”.

Zbývá vyvézt přes tisíc tun

Celkem má být zlikvidováno více než 1300 tun chemikálií rozdělených do tří skupin podle nebezpečnosti. V první kategorii se jedná o zmiňovaných 700 tun převážně sarinu a yperitu, ve druhé o 500 tun látek a ve třetí o přibližně 122 tun isopropanolu. Ten jediný má být zničen na syrském území, a to do 1. března.

Materiál ze Sýrie vyvážejí lodě dánského a norského námořnictva. Vozí je do italského přístavu Gioia Tauru na speciálně upravenou americkou loď MV Cape Ray, kde jsou látky zneškodněny. Zbytkový materiál pak pomůžou zničit i Němci a Britové.

Reklama

Související témata:

Související články

Převoz chemických zbraní ze Sýrie vázne

Převoz chemických zbraní z několika syrských skladišť do přístavu Latakíja se kvůli špatné bezpečnostní situaci v Sýrii výrazně zpomalil. Během své návštěvy...

Sýrii opustily další chemické zbraně

Ze syrského přístavu Latákíja byla v pondělí odvezena druhá část syrských chemických zbraní. Informovala o tom Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW),...

Výběr článků

Načítám