Hlavní obsah

Izraelské děti se budou učit o holokaustu s českou knihou z Terezína

Jeruzalém

Izraelští školáci se budou povinně učit o holokaustu, každoročně je čeká až 20 hodin o této tíživé kapitole židovských dějin. Plán vlády vzbudil nevoli. Starší ročníky se rozpomněly na podobný výukový program z minula a traumata, jichž se nemohly dlouho zbavit poté, co jim učitelé ukázali hrůzné snímky z koncentračních táborů. To však není případ učebních materiálů podle nových osnov.

Foto: Profimedia.cz

Bedřich Fritta věnoval knihu krátce před svou smrtí.

Článek

Mezi tituly, které mají malé Izraelce poučit, je i kniha ilustrací, kterou terezínský vězeň Bedřich Fritta po nocích tvořil pro svého synka, aby jeho mysl odvedl od krutých podmínek ghetta.

„Vypadá jako jiné dětské knihy všude ve světě, s ilustracemi buclatého tříletého chlapce v letadle anebo hrajícího si ve sněhu, s kresbami různých jídel a zvířat. Standardní vzdělávací pomůcka. Jenže tenhle kluk je Tommy a okolnosti vzniku této knihy vůbec standardní nebyly,“ uvedl server BBC.

Knihu tvořil v Terezíně kreslíř Bedřich Fritta, který před válkou pravidelně přispíval svými karikaturami do satirického časopisu Simplicus. Do Terezína ho nacisté deportovali v prosinci 1941. Přes den musel pracovat na propagandistických plakátech, v noci ale kreslil knihu, kterou věnoval svému tříletému synovi. Jedná se o ilustrovaný rozhovor, během něhož otec synovi ukazuje, co všechno život nabízí.

„Chce ho v ghettu učinit šťastným. Chce mu ukázat, že venku je krásný svět, a chce mu říct, že mu zajistí budoucnost. Kreslí mu svět, v němž může přežít,“ popsala publikaci Šulamit Imberová z Mezinárodní školy pro studium holokaustu, která společně s ministerstvem školství nové osnovy připravila.

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Fritta-Haas na snímku z loňského května

Bedřich Fritta holokaust nepřežil, zemřel v roce 1944 v Osvětimi, v témže roce, kdy knihu svému „Tomíčkovi k 3. narozeninám“ věnoval. Na tyfus o rok později zemřela i jeho manželka, která v Terezíně zůstala. Jejich syn Tomáš ale přežil.

Podle Imberové je i tato skutečnost dobrým důvodem, proč má být příběh židovského chlapce poučný pro nejmladší izraelské školáky. Úřadům totiž jde o to, aby nebyly děti traumatizované, jak se to dělo při výuce v minulosti.

Novinové sloupky izraelských deníků v uplynulých měsících plnily vzpomínky lidí, kteří se roky vyrovnávali s šokem, který jim způsobily dokumentační snímky nacistické genocidy, například fotografie zahrnování hromadných hrobů s židovskými oběťmi.

Tomáše Frittu po válce vychovala rodina Haasových. Leo Haas byl rovněž kreslířem. Na rozdíl od Fritty přežil i Osvětim. Knihu ale Tomášovi nevlastní otec daroval, až když mu bylo 18, jak Fritta popsal v rozhovoru pro server holocaust.cz.

Kniha byla přeložena do mnoha světových jazyků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám