Hlavní obsah

Jednání o Sýrii se zasekla na mrtvém bodě

Ženeva
Aktualizováno

Ženevská konference o Sýrii zamrzla, když se nepodařilo vyřešit otázku přechodné vlády. Syrská vládní delegace se ve své „deklaraci principů“ předání moci o této otázce vůbec nezmínila. Zástupci opozice ji proto odmítli. Spor se týká osudu prezidenta Bašára Asada.

Foto: Reuters

Vybombardovaná ulice v Homsu

Článek

Dokument syrské vlády vymezující prostor pro jednání s opozicí uvádí, že zahraniční země musejí přestat vyzbrojovat vzbouřence. O předání moci či vzniku přechodné vlády se dokument nezmiňuje. Uvádí jen, že si Syřané sami vyberou politický systém bez toho, aby byl implantován zvenčí. Zabývá se také otázkou terorismu, vláda přitom právě vzbouřence označuje za teroristy.

„Tato deklarace je úplně mimo rámec ženevské konference, která se soustředí na vytvoření přechodné vlády. Neřeší klíčový problém," řekl jeden z členů opozice Hadí Bahra.

Náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Makdád se následně nechal slyšet, že se kvůli zamítavé reakci opozice na jejich prohlášení sejde se zástupci OSN a bude s nimi řešit, co dál. „Jsme tady, abychom diskutovali o terorismu, nikoli o předání moci," dodal Makdád.

Zástupce opozice Monzír Akbik už dříve k otázce předání moci uvedl: „Pro lid jsou neakceptovatelní lidé, kteří se dopustili zločinů proti lidskosti a válečných zločinů jako Asad a jeho společníci, kteří mají krev na svých rukou.“

Asadova poradkyně Busajna Šaabanová v neděli prohlásila, že doporučení ženevské konference z roku 2012 není posvátné a mělo by být pozměněno. Právě to hovořilo o nutnosti předat moc.

Neotevřela se cesta pro humanitární konvoje

Zástupci syrské opozice a představitelé vlády v Ženevě opět začali jednat tváří v tvář za přítomnosti zmocněnce OSN a Ligy arabských států Lachdara Brahímího, ale pokroku se nedosáhlo ani v rozhovorech o umožnění dodávek humanitární pomoci do obklíčených oblastí Homsu. V neděli dospěly obě strany k dohodě, že Homs budou moci opustit ženy a děti. Podle Spojených států by ale Damašek měl umožnit, aby se do oblasti dostaly humanitární konvoje.

Foto: Reuters

Poničená čtvrť Homsu ovládaná vzbouřenci

Jak uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí, evakuace žen a dětí není ”postačující”. „Situace je zoufalá a lidé tam hladoví,” uvedl mluvčí Edgar Vasquez. Připomněl, že v minulosti už došlo k něčemu podobnému v jiném ze syrských měst, kde byla povolena omezená evakuace, ale žádné jídlo ani pomoc se do tohoto města nedostaly.

Část města ovládají povstalci. Podle aktivistů je v ní uvězněno kolem 800 rodin, které jsou zbaveny pravidelného přístupu k potravinám či lékům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám