Hlavní obsah

Děti mohou opustit obležený Homs, povolil syrský režim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syrský režim povolil ženám a dětem obklíčeným několik měsíců v centru syrského Homsu opustit město. Prohlásil to mezinárodní prostředník Lachdar Brahímí, který o víkendu v Ženevě řídil přímou schůzku zástupců syrské opozice a vlády. Obě strany se v jedné místnosti formálně setkaly poprvé od začátku syrského konfliktu.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Prostředník OSN Lakhdar Brahímí se snaží dojednat mír po třech letech občanské války v Sýrii.

Článek

"Syrská vláda nám řekla, že ženy a děti mohou okamžitě odejít," řekl Brahímí. Homs je ovládaný hlavně povstalci, již 18 měsíců je ale obklíčen syrskou armádou. "Je zde naděje, že ženy a ději budou moci staré město Homsu opouštět od zítra (pondělí)," sdělil prostředník OSN.

Syrská vláda podle něj rovněž požádala opozici o poskytnutí seznamů lidí, které zadržují různé povstalecké ozbrojené skupiny, s čímž opozice souhlasila.

S oběma stranami se Brahímí opět společně sejde v pondělí ráno. Očekává se, že se bude jednat o opozičních požadavcích pro vytvoření přechodného vládnoucího orgánu. Od obou stran přitom Brahímí podle agentury Reuters očekává, že učiní "všeobecné prohlášení o cestě vpřed".

Reklama

Související články

V Sýrii bojují i bývalí polští vojáci

Na Poláky bojující na straně teroristické organizace Al-Káida v občanské válce v Sýrii narazil syrský aktivista Asad Kandžu, který má kontakty na obou stranách...

Výběr článků

Načítám