Hlavní obsah

Zeman jako první český prezident tajně odjel za vojáky do Afghánistánu

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na přísně utajenou návštěvu do Afghánistánu vyrazil prezident Miloš Zeman. Na cestu odletěl už v pátek a zdrží se do neděle. Záměr navštívit příslušníky české armády v asijské zemi Zeman ohlásil ještě před svým loňským lednovým zvolením do vrcholné funkce a zopakoval ho v říjnu při slavnostní přísaze vojáků.

Foto: army.cz, ČTK

Prezidenta do Afghánistánu vyprovodil i dosluhující ministr obrany Vlastimil Picek (druhý zprava).

Článek

„Pan prezident navštíví vojáky na základně v Kábulu a také naše vojáky na základně v Bagrámu,“ řekl Právu dobře informovaný zdroj z ministerstva obrany.

Oficiálně odmítal cestu potvrdit jak Hrad, tak generální štáb České armády. „Pan prezident má soukromý program až do pondělí, ve svém úřadě bude opět v úterý,” sdělila Hana Burianová, vedoucí tiskového oddělení prezidentské kanceláře. Mluvčí generálního štábu zase odkazovala na tiskový odbor prezidentské kanceláře.

Zeman se podle České televize setkal i s afghánským prezidentem Hámidem Karzáím. Tématem jednání byly české investice v Afghánistánu. Českého prezidenta v zemi podle ČTK doprovází ministr obrany v demisi Vlastimil Picek a náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Zeman je první českou či československou hlavou státu, která do Afghánistánu zavítala. Před ním zemi opakovaně navštívili předsedové vlád Mirek Topolánek a Petr Nečas nebo bývalí ministři obrany Martin Barták a Alexander Vondra.

Dříve bránily zdravotní problémy

Dřívější návštěvu vojáků Zemanovi zhatily problémy s kolenem. Kvůli zdravotnímu stavu musela hlava státu zrušit několik zahraničních cest.

Bývalé Československo navštívila afghánská hlava státu dvakrát; v roce 1970 přijel král Muhammad Záhir s královnou Humairou a doprovodem na pozvání prezidenta Ludvíka Svobody a v roce 1981 tehdejší hlava státu, šéf afghánské komunistické strany Babrak Karmal, který se setkal s československým prezidentem Gustávem Husákem.

Čeští vojáci slouží v Afghánistánu v rámci mise ISAF od roku 2002, mandát mají schválený do konce roku 2014. Počet nasazených vojáků se postupně snížil, v Afghánistánu by jich mělo v tomto roce působit asi 270.

Související témata

Foto: Novinky
Foto: Profimedia.cz

Kábul, hlavní město Afghánistánu

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Po roce 2014 by na současnou operaci ISAF měla navázat mise Resolute Support, jejíž přesný obrys zatím není znám. V Afghánistánu se zatím vystřídalo téměř 5000 českých vojáků a v důsledku války jich pět zahynulo.

Reklama

Výběr článků

Načítám