Hlavní obsah

Po svržení Mursího v Egyptě bezprecedentně vzrostlo násilí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Káhira

Egypt čelí od svržení prezidenta Muhammada Mursího růstu násilí v bezprecedentním rozsahu, uvedla ve své zprávě organizace na ochranu lidských práv Amnesty International. Bezpečnostní složky zasahují nepřiměřenou silou a lidská práva ani svobody nejsou v zemi respektovány.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Střety si v Egyptě vyžádaly více než 500 obětí.

Článek

Egyptský premiér Házim Bibláví ale zprávu odmítl s tím, že jde o pokřivený obraz dění v zemi. Amnesty podle něj naprosto ignorovala útoky na policii a armádu, ke kterým nyní dochází, citovala premiéra agentura Reuters.

Podle Amnesty bylo od svržení Mursího loni v červenci zabito 1400 lidí. Organizace rovněž zkritizovala, že smrt více než 500 příznivců bývalého prezidenta, jejichž protest byl v srpnu rozehnán před jednou z káhirských mešit, nebyla dostatečně vyšetřena. Bezpečnostní složky se prý zaštiťují tím, že bojují s teroristy, nicméně provádějí rozsáhlé zákroky i proti legitimní opozici.

Podle Hassiby Hadj Sahraouiové z blízkovýchodní sekce Amnesty International by měly egyptské úřady ”přijmout konkrétní kroky, kterými by ukázaly, že respektují lidská práva i existenci právního státu„ Měli by být mimo jiné propuštěni vězni svědomí, jinak ”Egypt bude mít své věznice přeplněné nezákonně drženými vězni a své márnice a nemocnice plné ještě větším množstvím lidí, kteří se stali oběťmi zneužití policejní moci“.

„V Egyptě dochází za posledních sedm měsíců v nebývalé míře k porušování lidských práv a k násilí páchanému státem,” uvedla Sahraouiová, která zmínila, že zprávy vychází jen dva dny před výročím svržení Mubarakova režimu: „Revoluce 25. ledna žádala důstojnost a lidská práva, tyto cíle se ale nyní zdají být vzdálenější než kdy jindy.”

Násilí pokračovalo i ve čtvrtek, kdy neznámí útočníci na motocyklech zastřelili pět policistů na kontrolním stanovišti v Baní Suajf sto kilometrů jižně od Káhiry. Další dva byli při útoku zraněni. Kdo útočil, známo není. Prozatímní prezident útok odsoudil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám