Hlavní obsah

USA tlačí na OSN, aby zrušilo pozvání Íránu na konferenci o Sýrii

Ženeva
Aktualizováno

Spojené státy se v pondělí snaží zvrátit rozhodnutí generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna pozvat na ženevskou konferenci o Sýrii Írán. Bojí, že by to mohlo jednání zmařit. Syrská opozice z Národní koalice pohrozila, že na schůzku nepojede, pokud nebude pozvání pro Teherán zrušeno do dnešních 20:00 SEČ.

Foto: Pascal Lauener , Reuters

Pan Ki-munovo pozvání pro Írán zkomplikovalo situaci.

Článek

Spojené státy požadují stažení pozvání, neboť Teherán nesplnil základní podmínku účasti - nepodpořil závěry předchozí ženevské konference z roku 2012. Navíc vojensky podporuje syrský režim. Šéf kanceláře Národní koalice Monzír Akbik řekl, že účast Íránu je v rozporu se sliby, které dostali. O své účasti na konferenci Národní koalice rozhodla před dvěma dny.

Ahmad Ramadán z opoziční Syrské národní rady (SNC) už uvedl, že někteří z jejích zástupců měli do Švýcarska odcestovat v pondělí, ale kvůli aktuální situaci Američtí a evropští představitelé se prý snaží najít cestu z této krize, čas na její vyřešení ale podle něj „již téměř vypršel”.

Generální tajemník nyní "zvažuje své možnosti" v souvislosti se znepokojivými prohlášeními některých účastníků mírové konference, která ho zklamala, uvedl mluvčí Martin Nesirky.  „Dnešní prohlášení mluvčí ministerstva zahraničí z Teheránu nebylo tím, co generální tajemník očekával, že uslyší," řekl Nesirky. Íránští představitelé potvrdili, že se schůzky ve Švýcarsku zúčastní, aniž by však uznali závěry předchozí konference z roku 2012, kde se mluví o vzniku přechodné vlády v Sýrii.

Asad tlačí na pilu

Otázka pozvání Íránu však není jediná, která ohrožuje konání konference. Syrský prezident Bašár Asad v pondělí uvedl, že se o moc nemíní dělit s Národní koalicí. Podle něj je naprosto nerealistické, aby některý její člen zaujal ministerský post v nové vládě. „Přijedou k hranici na půl hodiny, a pak utíkají. Jak by se mohli stát členy vlády? Copak může ministr pracovat zvenku?” zkritizoval Asad exilovou opozici.

Uvedl, že také nesloží funkci a že naopak zvažuje, že bude usilovat o své třetí zvolení. Národní koalice přitom odmítá jednat, pokud nebude záruka, že se Asad nebude podílet na přechodné vládě.

Ohrožená konference

Podle některých diplomatů nyní visí otazník nad celým konáním konference. „Uskuteční se konference v Ženevě? To je otázka, na kterou nyní nedokážeme odpovědět,” uvedl pro agenturu Reuters nejmenovaný západní diplomat.

Ve švýcarském Montreux mají ve středu začít přípravné rozhovory, na něž po dvou dnech naváže konference v Ženevě.

Reklama

Výběr článků

Načítám