Hlavní obsah

Írán odstavil centrifugy, čeká se odvolání prvních sankcí

– Teherán • Aktualizováno
Novinky, rei

Írán zastavil vysoké obohacování uranu, oznámila v pondělí státní televize. Krok je součástí prozatímní dohody se Západem. Ta předpokládá omezení íránského jaderného programu výměnou za zrušení sankcí. Očekává se, že ještě v průběhu pondělí bude obnoven petrochemický vývoz a obchod se zlatem v objemu miliard dolarů.

Foto: ČTK/AP

Jaderný komplex v Búšehru na jihozápadě Íránu

Článek

Íránci nejprve oznámili odstavení prvních centrifug v Natanzu, o chvíli později i v zařízení Fordo.

Pozastavení programu obohacování na vyšší úroveň vzápětí potvrdili inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). V reakci na to by měl být uvolněn sankční režim ze strany USA a Evropské unie. Za EU to mají hlasováním posvětit ministři zahraničí na své schůzce v Bruselu.

„Ledovec sankcí proti Íránu taje,“ prohlásí šéf íránského jaderného úřadu Alí Akbar Sálehí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Íránská jaderná zařízení

Írán se při jednáních se zástupci USA, Ruska, Číny, Francie, Británie a Německa v listopadu zavázal, že nebude obohacovat uran na víc než pět procent, zbaví se materiálu, který obohatil až k 20 procentům, a nebude ve svých jaderných zařízeních instalovat další odstředivky na obohacování.

Světové mocnosti výměnou přistoupily k závazku, že zruší sankce a nebudou zavádět další. Írán se navíc konečně dočká splátek z prodeje své ropy ve výši 4,2 miliardy dolarů.

Západ inicioval sankce zavedené v roce 2006 v obavě, že Teherán usiluje o výrobu jaderné bomby. Íránská vláda takové podezření odmítá.

Související témata

Foto: Fars News/Majid Hagdost, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání

Dohoda mocností s Íránem byla uzavřena na šest měsíců. Vyjednávači usilují o to, nahradit ji stálejší smlouvou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám