Hlavní obsah

Kohout Palestincům: Proč na nás žalujete u EU a neřeknete nám to přímo?

Novinky, fia
Praha

Ministr zahraničí v demisi Jan Kohout se ve čtvrtek ohradil proti stížnosti na ČR, kterou poslal palestinský vyjednavač Saíb Irikát vysoké představitelce pro zahraniční politiku EU Catherine Ashtonové. Návštěva českého velvyslance v Izraeli Tomáše Pojara v židovské osadě Ariel na západním břehu Jordánu byla podle Kohouta v pořádku. Palestinci ale podle něj měli stížnost kromě EU adresovat i do Prahy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Jan Kohout

Článek

„Velvyslanec Pojar mě ubezpečil, že jeho cesta byla plně v souladu s náplní práce vedoucího zastupitelského úřadu, tedy zjišťovat informace přímo v terénu. Pan velvyslanec se na místě mimo jiné seznamoval s překážkami pro blízkovýchodní mírový proces,“ reagoval Kohout na Irikátovu stížnost. [celá zpráva]

Pojar minulý týden navštívil univerzitu v židovské osadě Ariel na západním břehu Jordánu, která leží hluboko na okupovaných územích. Podle Irikáta návštěva podkopává unijní úsilí o mírové vyřešení dlouhotrvajícího konfliktu mezi Izraelci a Palestinci.

„Ve svém vystoupení na akademické půdě velvyslanec Pojar plně hájil postoje EU k mírovému procesu, se kterým se plně ztotožňuje i Česká republika jako členský stát. Nemohu tak cestu velvyslance Pojara v žádném ohledu chápat jako narušení probíhajícího mírového procesu,“ sdělil.

Čechům nic neřekli

„V neposlední řadě se mohu spíše jen pozastavit nad faktem, proč nebyla stížnost palestinského mírového vyjednávače Saíba Irikáta adresována také českému ministerstvu zahraničí, kterému český velvyslanec v Izraeli primárně podléhá,“ podotknul Kohout.

Ani český velvyslanec o palestinské stížnosti nevěděl, ale považuje ji za bezpředmětnou: „Já jsem tam naopak hájil pozice Evropské unie a České republiky a vysvětloval jsem je. Takže tam nebylo nic v rozporu s unijními postoji.”

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Velvyslanec ČR v Izraeli Tomáš Pojar

Irikát ve stížnosti Ashtonové připomínal, že český velvyslanec do osady zamířil pouhý jeden den poté, co Izraelci oznámili plán výstavby 1400 nových bytů v osadách na západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě. Čtyřicet z těchto bytů by se mělo nacházet právě v osadě Ariel. Evropská unie přitom již dříve vyzvala Izrael, aby výstavbu dalších osad na palestinských územích zmrazil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám