Hlavní obsah

Neznámí útočníci zapálili mešitu na západním břehu Jordánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/Ramalláh

Neznámí útočníci ve středu zapálili mešitu ve vesnici na západním břehu Jordánu. Podle místních palestinských obyvatel šlo o útok nedaleko žijících židovských osadníků. Požár poničil hlavní vchod do budovy a několik koberců uvnitř. Na vnější zdi a dveřích mešity byly hebrejsky psané nápisy Pomsta za prolitou krev a Arabové, zmizte, informovala agentura Reuters.

Foto: Abed Omar Qusini, Reuters

Na vnější zdi a dveřích mešity byly hebrejsky psané nápisy Pomsta za prolitou krev a Arabové, zmizte.

Článek

Podle izraelských médií za útokem nejspíš stojí krajně pravicoví radikálové, kteří měli podobné akce na svědomí již v minulosti. Izraelští političtí představitelé vždy podobné útoky odsuzovali.

Incident na místě ihned začali prošetřovat izraelští vojáci, podle policejního mluvčího pokračuje pátrání po pachatelích. U nápisů na zdech byl prý i vzkaz, že jde o odplatu za nedávné potyčky ve vesnici Kusra rovněž na západním břehu Jordánu. Židovští osadníci zde minulý týden měli kameny zaútočit na palestinské vesničany. Ti v reakci na to více než desítku osadníků na dvě hodiny zadrželi a údajně je i zbili.

Západní břeh Jordánu a východní část Jeruzaléma obsadil Izrael za války v roce 1967. Tato území mají spolu s pásmem Gazy tvořit budoucí palestinský stát, o jehož vznik Palestinci dlouhodobě usilují. Z Předjordánska by pak podle nich měli zmizet všichni izraelští vojáci i osadníci. Palestinci doufají, že cestu k jejich cíli by jim mohly otevřít nyní probíhající mírové rozhovory pod dohledem Spojených států.

Reklama

Související témata:

Související články

Palestinci obvinili Izrael z Arafatovy smrti

Palestinští představitelé v pátek označili Stát Izrael za „jediného podezřelého“ v případu úmrtí Jásira Arafata. Někdejší předseda palestinské samosprávy podle...

Sever Izraele zasáhly rakety z Libanonu

Sever Izraele, nedaleko hranic s Libanonem, zasáhly v neděli ráno nejméně dvě rakety. Nikdo nebyl zraněn a nebyly způsobeny žádné škody, uvedla agentura...

Výběr článků

Načítám